ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 17 octombrie

19:21 | 17.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 17 octombrie, a inclus o conferinţă de presă susţinută de Victor Chironda, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), cu tema „Răspunsul lui Victor Chironda la ameninţările lui Ion Ceban”, informează MOLDPRES. 

„Toate taberele sunt sigure de victoria lui și s-au împăcat cu gândul că el va câștiga. Și numai eu lupt. Spun adevărul. Deranjez. L-am deranjat pentru că am arătat că sub sacoul de european a lui Ceban se ascund izmenele rusești. Vă dati seama? Ceban a cerut cam 1000 de euro despăgubiri morale. Atât valorează onoarea lui, 21,600 lei. Haideți să punem mână de la mână, fiecare câte 1 leu, ca să-l despăgubim pe Ceban”, a declarat candidatul Platformei DA.

Tot astăzi, a susţinut un briefing de presă Vasile Bolea, candidatul Partidului „Renaştere” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, care a abordat problema tarifelor în prag de iarnă și a necesității de a proteja bunăstarea cetățenilor din municipiul Chișinău. „Echipa partidului "Renaștere" vine cu soluții concrete pentru a face față acestei probleme, inclusiv majorarea numărului de beneficiari de compensații, sprijinul pentru profesioniștii din educație și sănătate, precum și măsuri speciale pentru persoanele în vârstă și cele fără gaze naturale”, a declarat Vasile Bolea.

Președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională” (MAN), Ion Ceban, într-o  conferinţă de presă susţinută astăzi, s-a referit la sectorul social al capitalei. „Am reușit să creăm în Chișinău o gamă largă și diversă de servicii sociale, care nu există în nicio altă localitate din țară. În pofida tuturor crizelor, avem grijă de toate categoriile: vârstnici, copii, persoane cu dizabilități, familii tinere, persoane și familii social-vulnerabile etc.”. Liderul MAN s-a axat pe programele ulterioare pe care intenţionează să le realizeze în domeniile tineret, educaţie, sănătate, sport, cultură, asistenţă socială şi protecţia copilului.

Astăzi a ieşit cu o declaraţie Liga Orașelor și Comunelor (LOC) cu privire la participarea în alegerile locale din municipiul Chișinău.  Potrivit lui Alexandru Bujorean, vicepreşedinte LOC, actuala campanie electorală nu a început ca un proces democratic electiv, aşa cum se cuvine, ci cu mai multe fumigene mediatice, încălcări şi aşa-numite demascări, menite să murdărească Liga Orașelor și Comunelor. „Totuşi, în pofida acestor provocări, LOC a reuşit să aibă candidaţi în 11 raioane din ţară şi municipiul Chişinău”, a spus Bujorean.

Tot astăzi, candidatul la alegerile locale din 5 noiembrie, Ruslan Codreanu, a susținut o conferință de presă pentru a prezenta "Idei, Nu Confruntări: Pactul Campaniei Elegante". Candidatul își propune să promoveze o campanie electorală civilizată în municipiul Chișinău și invită toți concurenții să semneze acest pact, angajându-se să desfășoare o campanie bazată pe maturitate politică și dialog constructiv.

În cadrul conferinței, Ruslan Codreanu a subliniat importanța de a depăși diviziunile existente în societatea noastră și de a ne concentra asupra problemelor reale pe care le are Chișinăul. "Chișinăul are atâtea probleme, iar glodul nu are culoare politică. Noi, ca societate, suntem divizați pe diverse criterii. Această divizare se acutizează mai tare și mai tare, în primul rând în discursurile politicienilor. Doar ca să știți, nu există nimic mai greu și mai complex decât să unești o societate divizată", a afirmat Codreanu.

Marţi, 17 octombrie, a susţinut o conferinţă de presă Lilian Carp, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, împreună cu Anetta Dabija, candidată la funcția de consilier municipal din partea PAS. Candidatul PAS a abordat problema urbanistică în capitală. Lilian Carp a relevat că actualele planuri urbanistice din municipiul Chişinău au fost întocmite cu grave încălcări, pe care PAS le va remedia fiind la cârma capitalei. Lilian Carp a exemplificat declaraţiile cu situaţii concrete înregistrate în oraş, în care nu se respectă principiile infrastructurii sociale.

Comisia Electorală Centrală(CEC) a anunţat astăzi că peste 60 de mii de candidați au fost înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Pentru cele 898 de funcții de primar, au fost înregistrați peste 3 900 de candidați, iar pentru cele 11 058 mandate de consilier în consiliile locale - peste 56 mii de persoane. Pentru comparație: la alegerile locale generale din 2019 au fost înregistrați 3 761 de candidați la funcția de primar și 50 410 candidați pentru funcția de consilier.

De asemenea, CEC a modificat astăzi o hotărâre cu privire la confirmarea componenței nominale a Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Dondușeni. Au fost confirmate persoanele responsabile de finanțe (trezorieri) din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța - Надежда” și din partea PARTIDULUI POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia a acreditat și o persoană în calitate de observator internațional din partea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Azerbaidjan în vederea monitorizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

img23008149

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!