ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul va examina proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor

09:51 | 18.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor (CUC), pe care urmează mâine să-l propună Parlamentului spre aprobare, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, documentul va reglementa toate ariile conexe domeniului - de la amenajarea teritoriului, autorizarea și executarea lucrărilor de proiectare și construcție, până la controlul calității lucrărilor. „Noul Cod vine să soluționeze mai multe probleme esențiale ce țin de legislația în domeniu și va preveni interpretarea abuzivă a prevederilor legale. Astfel, în urma aprobării Codului Urbanismului și Construcțiilor, va fi anulat conceptul de autorizare tacită, în temeiul căruia au fost comise un șir de încălcări în domeniu”, a estimat Spînu.

De asemenea, va fi simplificată procedura de emitere a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire/desființare, în cazul localităților cu o populație de până la 3000 de locuitori. De procedura simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități - estimativ 1,5 milioane de locuitori. Totodată, va fi stabilit statutul, obligațiile și responsabilitățile specialiștilor în domeniu și va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor.

Conform sursei citate, Codul prevede extinderea listei lucrărilor de construcție care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizație de construire. Totodată, certificatul de urbanism și autorizația de construire/desființare pentru obiectele declarate de utilitate publică de interes național vor fi eliberate de către instituția din subordinea organului central de specialitate.

„Aprobarea Codului va reduce o serie de acțiuni infracționale întâlnite frecvent, cum ar fi: construirea pe terenuri pentru care nu se deține dreptul de proprietate, modificarea construcțiilor prin acțiuni care pot pune în pericol viața oamenilor sau mediul înconjurător, întocmirea ori semnarea proiectelor pentru construcție de către persoane care nu dețin acest drept”, a rezumat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Prezent la conferinţa de presă, Vasile Grădinaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a conchis că acest document care va reglementa domeniul urbanismului și construcțiilor este un rezultat al acţiunilor de cooperare eficientă între Legislativ şi Guvern, care va face ordine şi claritate în sector atât pentru autorităţile de specialitate, cât şi pentru cele locale.

Proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor a fost aprobat de Cabinetul de miniştri în luna septembrie curent şi urmează să fie votat de Parlament.

img23008154

img23008154

img23008154

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!