ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O campanie de depistare precoce a cancerului mamar a fost lansată cu suportul OIM și CNAM

15:37 | 18.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. O campanie de depistare precoce a cancerului mamar, de informare și promovare a sănătății glandelor mamare a fost lansată astăzi în Republica Moldova. Acțiunea va fi desfășurată în perioada octombrie-decembrie 2023 de Institutul Oncologic. Campania este destinată și femeilor refugiate din Ucraina în Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, acțiunea se va desfășura cu suportul financiar al Organizației Internaționale pentru Migrație /OIM/, în parteneriat cu CNAM, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Campania își propune să intensifice măsurile de depistare precoce a stărilor precanceroase și a cancerului mamar la femeile din țară, precum și să simplifice procesul de confirmare a diagnosticului la femeile cu semne clinice depistate la examinare mamară sau autoexaminare.

Astfel, în cadrul a patru centre regionale lucrătorii medicali vor oferi beneficiarelor consultații medicale și le vor instrui cum să-și autoexamineze sânii. La fel, femeile vor putea efectua examinarea clinică obligatorie a sânilor, cele cu vârsta de până la 40 de ani vor face ecografia glandelor mamare, iar femeile de peste 40 de ani - examenul mamografic și ultrasonografic.

Datele CNAM arată că, în anul curent, din fondurile AOAM au fost alocate 51 milioane de lei pentru tratarea a 4600 de cazuri de cancer mamar, costul mediu pentru un caz tratat fiind de circa 11 mii de lei.

img23008185

img23008185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!