ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a respins moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului

06:01 | 20.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. După opt ore de dezbateri, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, înaintată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), a fost respinsă, comunică MOLDPRES.

Cu raport în fața deputaților a venit premierul Dorin Recean însoțit de întreg Cabinetul de miniștri.

„Întregul Guvern este aici cu mine, pentru că deputații comuniști și socialiști nu sunt de acord cu măsurile de recuperare, cu majorările salariale și cu proiectele pe care le implementăm în toată țara în drumuri, în agricultură, în dezvoltarea satelor. Și atunci, nu știu dacă aceasta este o moțiune de cenzură sau mai degrabă, cred că, necesitatea de un show electoral. Eu înțeleg că sunt alegeri, dar vreau să vă spun că țara nu se oprește. Guvernul continuă să lucreze, nu se oprește din activitățile pe care le face”, a spus Recean.

Premierul a trecut în revistă toate acțiunile întreprinse de Guvern în ultima perioadă. „Da, noi am ajuns să avem o economie slabă și afectată dureros de creșterea bruscă a prețurilor la gaze, la produsele alimentare. Dar, cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize. Vă prefaceți că războiul nu există, că n-are nicio importanță sau vreo influență. În moțiunea de cenzură am observat că lipsesc două referințe, care permanent sunt invocate de cetățeni. Este vorba despre război și impactul lui, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și lipsa justiției, corupția. Presupun, pe bună dreptate, că acest lucru vă convine: și lipsa justiției, și războiul. Altfel v-ați indigna față de crimele comise de Rusia în Ucraina, din cauza șantajului Kremlinului cu gazul asupra cetățenilor noștri. V-ați indigna față de bombele care cad peste grădinițe, școli, biserici. V-ați indigna pe riscurile de securitate care persistă. V-ați indigna pe faptul că s-au întrerupt lanțurile logistice, că este tot mai scump să exporți producția moldovenească pe piața internațională. Vă prefaceți că nu există războiul, că nu au fost întrerupte lanțurile logistice și nu a dus la scumpirea transportului și în general la scumpirea comerțului. În ciuda acestor probleme, UE a devenit cel mai important partener comercial al R. Moldova. Voi câte piețe ați reușit să deschideți? Îndemn deputații socialiști să meargă mai rar pe la Moscova și mai des prin satele Moldovei”, a adăugat premierul.

Cu detalii despre prioritățile Guvernului au venit pe rând și miniștrii. Rapoartele acestora au durat peste patru ore și vor fi publicate integral pe site-urile ministerelor.

Opoziția a criticat rapoartele Cabinetului de miniștri și a anunțat că se va adresa, pe 20 octombrie, la Curtea Constituțională.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a specificat că Guvernul „nu a răspuns la subiectele expuse în textul moțiunii de cenzură” și astfel a încălcat legea.

„Moțiunea era strict pe problemele social-economice. Opt ore noi am auzit subiecte care nu țin de moțiune. Noi ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat să vină Guvernul și să răspundă la moțiunea de cenzură. Ați încălcat legea”, a opinat Bătrîncea. El a adăugat că va sesiza și Comisia Electorală Centrală, pentru că fracțiunea PAS ar fi promovat spoturi electorale.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii și se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.

img23008243

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!