ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bienala Internațională de Gravură și-a desemnat câștigătorii

13:02 | 20.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. O expoziție a Bienalei Internaționale de Gravură, ediția a VII-a, a fost vernisată ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Solicitată de agenție, Luminița Ermurachi, șefa Secției grafică a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a menționat că în cadrul Bienalei au fost expuse 80 de lucrări semnate de 54 de artiști plastici din R. Moldova, România, Ucraina, Rusia, Estonia, SUA și Canada.

”Fondată în 2009 de Uniunea Artiștilor Plastici în cadrul Secției grafică, Bienala de Gravură din Chișinău prezintă un fenomen unic pentru Republica Moldova. Pe lângă scopul de a prezenta și promova tehnicile clasice și noi ale gravurii, bienala are rolul de a puncta și a prelungi istoria artei gravurii naționale, conectarea la valorile culturale și familiarizarea publicului cu creațiile artistice. Ea a contribuit la stabilirea unei colaborări profesionale internaționale de lungă durată prin crearea unei platforme de comunicare culturală pe cele mai actuale teme artistice. Astfel, Bienala Internațională de Gravură a devenit o formă de expresie culturală și socială și schimbului internațional de experiență, contribuind la vizibilitatea internațională a artiștilor ce practică gravura și subliniind continuitatea tradiției, pasiunea și vocația manifestată față de acest domeniu”, a subliniat Luminița Ermurachi.

Lucrările au fost evaluate de către un juriu în frunte cu profesorul universitar Alexei Colâbneac. Premiul I a fost acordat lui Valeriu Herța, premiul II – lui lui Roman Pavelko  și premiul III - Marinei Demidova. Emil Childescu a fost distins cu Diploma de Excelență a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, pentru participare și contribuție la dezvoltarea artei gravurii și Gheorghe Vrabie (post-mortem) - cu Diploma de Excelență UAP, pentru participare și contribuție la dezvoltarea artei gravurii. Cu diplome de excelență  pentru tehnici grafice s-au ales Atena Elena Simionescu - tehnică experimentală de stampă, Ruslan Roșca – pentru inovații în arta gravurii, Cosmin Constantin Pănescu – tehnică mixtă, Denis Timofeev - aquaforte, Cornelii Bulat - linogravură, Tetiana Shvets - tehnică experimentală de stampă și Andrada Elena Carp - mezzotintă.

Expoziția va fi deschisă până la 12 noiembrie.

img23008264

img23008264

img23008264

img23008264

img23008264

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!