ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 23 octombrie

19:10 | 23.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 23 octombrie, a inclus o conferinţă de presă susţinută de președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională” (MAN), Ion Ceban, transmite MOLDPRES.

„În premieră pentru Republica Moldova și, în special pentru Chișinău, consilierii MAN vor fi repartizați și responsabili de străzi și blocuri concrete în fiecare sector. Astfel, fiecare locuitor va avea o persoană de contact și o relație directă cu Primăria Chișinău, atunci când va avea nevoie. Suport social, reparație în ogradă, în bloc sau oricare alte întrebări, vor putea fi discutate cu acel consilier responsabil de sector”, a declarat Ion Ceban.

Un briefing a fost susţinut astăzi de Vadim Brînzaniuc, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Social Democrat European (PSDE), pe tema dezvoltării economice a capitalei.

„Chișinăul trebuie să devină un motor al economiei naționale și un hub de afaceri, iar pentru asta este nevoie de o strategie pe termen lung, care să cuprindă inclusiv asigurarea unor condiții atractive pentru companiile private. În următorii patru ani, vom extinde parcurile industriale existente de la Ciocana, Sângera și Tracom și le vom transforma în hub-uri economice de importanță regională în sud-estul Europei. Chișinăul trebuie să aibă o zonă industrială puternică, care să genereze locuri de muncă și, desigur, profit”, a estimat Vadim Brînzaniuc.

Tot astăzi, a susţinut o conferință de presă Partidul politic „Noua Opțiune Istorică” cu tema „Ruslan Popa - viitor primar de Chișinău combate și condamnă infantilismul și MANelismul din Primăria Chișinău”. Ruslan Popa l-a acuzat pe edilul capitalei de „infantelism şi manelism”, care „n-a rezolvat nicio problemă în oraş”. Candidatul Partidului „Noua Opțiune Istorică” a enumerat în acest sens ambuteiajele, ambrozia, transportul urban etc.

Astăzi, şi-a prezentat programul electoral pentru dezvoltarea municipiului Chişinău candidatul la funcția de primar din partea Partidului "Șansă", Cristina Vulpe. Candidata a fost susţinută de mai mulţi colegi de partid.

Potrivit formaţiunii, „trebuie de renunțat la vorbe și promisiuni zgomotoase”. „Lăsați faptele să vorbească pentru echipa noastră. Avem deja o experiență de transformare reușită, dar putem obține un succes și mai mare doar împreună. Vom investi în copii, în tineret, în educaţie, pentru un viitor mai bun”, susţine Partidul "Șansă".

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat astăzi că modificări în listele de candidați pot fi făcute cel târziu pe 26 octombrie 2023. Partidele politice și blocul electoral pot solicita schimbarea locului de ordine sau excluderea (retragerea) candidatului din lista înregistrată sau să retragă întreaga listă de candidați la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

De asemenea, CEC amintește alegătorilor despre posibilitatea verificării online a corectitudinii întocmirii listelor electorale și a informațiilor despre secția de votare la care va vota pe 5 noiembrie 2023.

Verificarea datelor din lista electorală poate fi efectuată accesând pagina www.verifica.cec.md, urmând pașii corespunzători. Pentru a verifica on-line la ce secție de votare sunt arondați, pe aceeași pagină www.verifica.cec.md, la rubrica „Află unde să votezi”, se va selecta adresa de domiciliu și, în acest fel, vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.

Comisia Electorală Centrală a informat şi despre termenii de solicitare a autorizării sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor, a exit-poll-urilor și înregistrării operatorilor de interviu în perioada electorală a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Astfel, cererile pentru autorizarea sondajelor de opinie pot fi depuse la CEC până la 25 octombrie 2023. În cazul exit-pollurilor, cererile se vor depune cel târziu pe 28 octombrie 2023.

Toate informaţiile cu privire la alegerile locale generale din 5 noiembrie pot fi găsite pe pagina web oficială a Comisiei  Electorale Centrale www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

img23008328

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!