ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE oferă 4 mln de euro pentru consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului

10:39 | 24.10.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană oferă patru milioane de euro pentru consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Astfel, UE își continuă sprijinul pentru îmbunătățirea cooperării între comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru prin inițiative comune care implică partenerii locali, organizațiile societății civile (OSC-uri) și alte părți interesate, transmite MOLDPRES.

În concordanță cu fazele anterioare, actuala etapă (a şasea) a programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), va contribui la apropierea localităților de pe cele două maluri. Proiectul are un buget de patru milioane de euro și se va desfășura până la sfârșitul anului 2025, axându-se pe următoarele componente principale: dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă; cooperarea tematică trans-riverană între organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale râului; dezvoltarea comunității și sprijinul pentru infrastructura socială la scară mică; promovarea patrimoniului cultural.

„Sprijinirea coeziunii sociale și a cooperării dintre comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru este mai importantă ca niciodată. Prin această a șasea fază a programului ‘Măsuri de Promovare a Încrederii’, Uniunea Europeană și partenerii săi de implementare contribuie la promovarea inițiativelor comune pentru dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă decente pentru femei și bărbați, precum și la dezvoltarea comunității și la promovarea continuă a culturii ca un factor-cheie pentru societăți reziliente, echitabile și incluzive", a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii” va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților de pe cele două maluri ale Nistrului și la consolidarea cooperării pentru dezvoltarea afacerilor, sporind competitivitatea întreprinderilor mici și micro. Cu susținerea programului, vor fi create cel puțin 50 de locuri de muncă în 20 de IMM-uri (10 de pe fiecare mal), care vor primi sprijin în dezvoltarea capacităților și vor beneficia de oportunități de susținere personalizate pentru afacerile lor.

„Sunt încântată că parteneriatul de durată dintre UE și PNUD, care promovează încrederea între cele două maluri ale râului Nistru, va continua să multiplice rezultatele remarcabile din etapele anterioare, contribuind în continuare la îmbunătățirea nivelului de trai al populației de pe ambele maluri. Această nouă fază va avansa cooperarea tematică și angajamentul în domenii-cheie, de la sănătate la turism și protecția mediului", a declarat Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Începând cu anul 2009, programul „Măsuri de Promovare a Încrederii” a sprijinit 720 de companii de pe ambele maluri ale râului Nistru, creând peste 1.900 de locuri de muncă. În același timp, au fost realizate peste 125 de proiecte de infrastructură socială, cum ar fi reparații ale școlilor, grădinițelor sau a caselor de cultură situate pe cele două maluri ale râului Nistru, inclusiv 12 proiecte dedicate protejării patrimoniului cultural, prin conservarea sau restaurarea monumentelor istorice. 

img23008339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!