ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va primi un grant de 12 mln de euro pentru reabilitarea a două secțiuni cheie de cale ferată

09:20 | 26.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un grant de investiții în valoare de 12 milioane de euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni cheie de linii de cale ferată. Contractul în acest sens a fost semnat miercuri de Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, în cadrul Forumului Global Gateway, desfășurat la Bruxelles, transmite MOLDPRES.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi un element central al acestui proiect. Acesta oferă o legătură esențială din vestul Ucrainei către porturile cheie de pe Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale. Conexiunea feroviară îmbunătățită are ca scop stimularea comerțului și va fi benefică atât pentru exporturile ucrainene, cât și pentru economia moldovenească.

Proiectul va fi implementat de către Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport feroviar Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari. 

Cu sprijinul unui împrumut preferențial ulterior de 42 de milioane euro acordat de BEI Global, infrastructura feroviară modernizată va îmbunătăți conectivitatea internă a țării și va oferi o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică.

Pe lângă îmbunătățirile imediate aduse infrastructurii feroviare cheie din Moldova, proiectul sprijină eforturile Moldovei de a acționa în spiritul solidarității cu țările vecine și de a îmbunătăți traseul crucial al „Culoarelor de Solidaritate”. Proiectul demonstrează, de asemenea, angajamentul UE și al băncii sale, BEI, de a sprijini țările vecine în perioade dificile.

img23008420

img23008420

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!