ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Localitatea Rașcov din stânga Nistrului devine o nouă destinație turistică cu susținerea UE

11:48 | 26.10.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. O echipă de cercetători din cadrul laboratorului arheologic al Universității „Taras Șevcenko” din Tiraspol a desfășurat o serie de cercetări arheologice la ruinele bisericii Rașcov din stânga Nistrului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, aceste eforturi au fost integrate într-un proiect ambițios intitulat „Rașcovul istoric: cercetăm și conservăm pentru a îmbunătăți potențialul turistic împreună”. Proiectul a beneficiat de susținerea Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„În cadrul proiectului de cercetare, au fost descoperite neașteptat un nou sit arheologic, aparținând comunității Cucuteni-Tripolia, precum și cea mai veche necropolă creștină din regiune, care datează din secolele XVII-XVIII. De asemenea, s-au găsit rămășițe, inclusiv mai mulți dinți și fragmente mici din maxilarul inferior al unui animal, ce aparținea unui tânăr elefant de genul Mammuthus, care a trăit în aceste părți cu aproximativ 100.000 de ani în urmă”, indică Delegaţia UE la Chişinău.

În cadrul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, au fost anterior conservate și parțial restaurate două obiective din patrimoniul cultural local, și anume sinagoga și ruinele bisericii din Rașcov. Acest program își propune să contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, implicându-i în proiecte comune de dezvoltare.

Foto: Delegaţia UE

img23008439

img23008439

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!