ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Dorin Recean, la Forumul Global Gateway: „Republica Moldova este ferm angajată în dezvoltarea infrastructurii și promovarea investițiilor durabile”

12:57 | 26.10.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean a participat la Forumul Global Gateway, găzduit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Evenimentul, cu genericul „Împreună mai puternici prin investiții durabile”, a reunit, la Bruxelles, reprezentanții guvernelor din întreaga lume, organizații internaționale, instituții de finanțare, reprezentanți ai sectorului privat și ai societății civile, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

În discursul său, șeful Executivului de la Chișinău a subliniat angajamentul țării noastre în asigurarea interconectivității transporturilor și dezvoltarea unor sisteme de transport moderne, accentuând că acest element este unul fundamental atât pentru promovarea creșterii economice, cât și pentru accelerarea integrării țării noastre pe piața unică europeană. Autoritățile investesc în infrastructură și pun accent pe crearea unor condiții favorabile pentru atragerea unor asemenea investiții din exterior, în pofida crizelor provocate, la nivel regional și global, de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Pentru a consolida conectivitatea regională, avem nevoie de investiții și mai mari în infrastructura feroviară, rutieră și portuară existentă și interconectarea acestora cu nodurile strategice de transport. Obiectivele noastre pot fi realizate datorită parteneriatelor și al unui scop comun pentru care lucrăm împreună. Putem stabili o rețea solidă de conectivitate globală, transformând Moldova într-un actor cheie în dezvoltarea comerțului internațional și reconstrucția Ucrainei”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului s-a referit și la Planul autorităților pentru redresarea economică, inițierea de noi proiecte de infrastructură, care se aliniază cu asigurarea benzilor de solidaritate. Totodată, recent, în cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova, a fost propusă crearea unui Fond pentru Infrastructură care va mobiliza asistența pentru proiecte majore.

În cadrul Forumului Global Gateway, comisarul european pentru extindere și vecinătate, Olivér Várhelyi, și președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, au semnat un Acord de contribuție, care vine cu un pachet financiar adițional nerambursabil de 12 milioane de euro pentru Republica Moldova, bani care vor fi investiți în reabilitarea și modernizarea a două tronsoane cheie de linii de cale ferată. Infrastructura feroviară reabilitată va îmbunătăți conectivitatea internă în Republica Moldova, favorizând stabilitatea regională și reziliența economică.

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit și cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi. Oficialii au vorbit despre Acordul privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri cu Uniunea Europeană, dar și despre beneficiile Acordului de asociere a Moldovei la mecanismul pentru interconectarea Europei, semnat în luna mai, la Chișinău. Acesta facilitează accesul țării noastre la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură, în vederea îmbunătățirii conectivității cu Europa, dar și în interiorul țării.

În același timp, părțile au discutat despre proiectele comune, care vor contribui la dezvoltarea conectivității infrastructurii de transport atât pe partea română, cât și pe partea moldovenească, depuse în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Finanțarea este destinată dezvoltării infrastructurii transfrontaliere de la Albița - Leușeni, Galați - Giurgiulești, dar și construcției podului Ungheni - Ungheni.

Forumul Global Gateway conectează statele participante, încurajând investițiile publice și private într-o rețea globală de transport și lanțuri de aprovizionare, energie verde, telecomunicații moderne, educație și cercetare.

Foto: Guvern

img23008444

img23008444

img23008444

img23008444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!