ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 26 octombrie

18:28 | 26.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 26 octombrie, a inclus o conferinţă de presă susţinută de președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională”, Ion Ceban, în care a prezentat programul de administrare în domeniul amenajării curților de bloc, salubrizării acestora dar și soluționarea problemei animalelor fără adăpost, transmite MOLDPRES.

„Ne propunem inițierea Programului „Inelul de securitate în Capitală”, ce presupune înregistrarea și sterilizarea în masă a câinilor și pisicilor fără stăpân. Vom continua amenajarea terenurilor de sport și de joacă în curțile de bloc. Vom construi noi platforme de acumulare a deșeurilor și vom îmbunătăți procesul de salubrizare a curților de bloc”, a declarat Ion Ceban.

„În scurt timp, între Chișinău și Minsk nu va mai exista nici o diferență”, a declarat astăzi Ion Bulgac, candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare la funcția de primar al capitalei. „40% dintre primarii aleși în 2019 au migrat la alte partide. Concret, 36% dintre primarii care au migrat, au mers la PAS. În scurt timp, între Chișinău și Minsk nu va mai exista nici o diferență”, a spus Ion Bulgac.

Tot azi, la ora 12.00, Victor Chironda, candidatul la primar general al municipiului Chişinău din partea Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, l-a aşteptat pentru dezbateri, după cum a anunţat anterior că o va face zilnic, pe președintele MAN, Ion Ceban, în faţa Arcului de Triumf din capitală. Nici astăzi Ion Ceban nu s-a prezentat.

Programul de dezvoltare a sectorului Botanica din capitală a fost prezentat astăzi de Cristina Vulpe, candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău din partea Partidului „Şansă”.

Tot astăzi, președinta ALDE, Arina Spătaru, l-a invitat pe Ilan Șor la o dezbatere electorală online, ce va avea loc joi, 2 noiembrie, ora 19:00.  În cadrul unui briefing de presă, Arina Spătaru a declarat că „toți candidații pentru funcțiile de primar și consilier, desemnați de partidele "Renaștere", "Șansa" și "Forța de Alternativă și Salvare" sunt finanțați deschis de către oligarhul fugar,  acesta controlează mai mulți candidați independenți și politicieni din partide neafiliate oficial cu el”.

Fiecare al treilea candidat la funcția de primar este femeie, iar fiecare al 5-lea candidat la funcția de consilier are vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, a anunţat astăzi Comisia Electorală Centrală (CEC).

CEC a prezentat informații despre profilul candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. „Pentru acest scrutin au fost înregistrați 57 396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți. Din totalul de 3 952 de candidați la funcția de primar, 2 756 (69,7 %) sunt bărbați și 1196 (30,3 %) sunt femei. Conform criteriului de vârstă, 14 candidați (0,4%) au 23 de ani, 682 de candidați (17,3%) au între 24 și 35 de ani, 1 464 de candidați (37 %) au între 36 și 50 de ani, 1 727 de candidați (43,7 %) au între 51 și 70 de ani și 65 de candidați (1,6 %) au peste 71 de ani”, indică CEC.

Hotărârile CEC sunt publicate pe pagina web oficială a instituției www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

img23008483

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!