ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

DOC Performanța energetică a clădirilor va fi îmbunătățită

09:12 | 27.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare, dar și Legea privind performanța energetică a clădirilor au fost publicate în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Documentul prevede cerințe minime de eficiență energetică în cazul imobilelor noi și al clădirilor supuse renovării majore, realizarea certificării performanței energetice a clădirilor, precum și informarea proprietarilor și gestionarilor clădirilor sau a potențialilor cumpărători despre nivelul de performanță energetică a clădirilor.

Proiectul își propune să reglementeze mecanismul de inspecţie a sistemelor de încălzire și a sistemelor de ventilare și condiționare de către evaluatorii energetici. Acești specialiști vor oferi consultanță în domeniu, fiind înregistrați la Agenția pentru Eficiență Energetică.

Documentul stabilește măsurile de performanță energetică a clădirilor de locuit și nerezidențiale, astfel încât să fie creat un fond imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonizat până în 2050. De asemenea, sunt stabilite politici pentru reducerea consumului final de energie, în situația în care clădirile reprezintă cel mai mare consumator de energie, circa 50% din consumul total.

O altă noutate a proiectului se referă la obligativitatea amenajării infrastructurii necesare pentru reîncărcarea vehiculelor electrice în clădirile nerezidențiale și clădirile de locuit.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: monitorul.gov.md

img23008494

img23008494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!