ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a aprobat tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către Vestmoldtransgaz

10:46 | 27.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi tarifele reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către „Vestmoldtransgaz”, transmite MOLDPRES. 

Noile tarife au fost aprobate după ce ANRE a examinat cererea depusă în acest sens de către  „Vestmoldtransgaz”. Astfel, pentru grupul punctelor de intrare în rețeaua de transport al gazelor naturale din interconectarea cu rețelele de transport al gazelor din statele vecine tariful a fost stabilit la nivel de 220,6 lei per mia de metri cubi, cu 135,6 lei mai puțin decât tariful solicitat de către „Vestmoldtransgaz”.

Totodată, pentru grupul punctelor de ieșire din rețeaua de transport al gazelor naturale spre rețelele de transport al gazelor din statele vecine interconectate, tariful aprobat este de 235,3 lei/1000 m3. Pentru grupul punctelor de ieșire din rețeaua de transport al gazelor naturale spre rețelele de distribuție a gazelor naturale și instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor finali racordate la rețeaua de transport al gazelor a fost acceptat un tarif de 210,6 lei/1000 m3, cu 162,8 lei/1000 m3 mai puțin decât cel solicitat.

Tarifele aprobate includ în premieră și componentele de cost care permit recuperarea treptată a investițiilor efectuate în ultimii ani în infrastructura de transport al gazelor naturale menite să sporească securitatea și reziliența energetică. 

ANRE a precizat că aprobarea tarifelor de tipul intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale nu va avea un impact imediat în prețurile reglementare de furnizare a gazelor naturale. „Agenția va analiza, în corelare cu evoluția altor factori obiectivi, necesitatea ajustării prețurilor reglementate de furnizare și în caz de necesitate, va interveni corespunzător”, a menționat ANRE.

Foto: ANRE

img23008499

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!