ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IGP: 11 persoane, reprezentanți ai partidului „Șansa”, au fost reținute pentru activitate ilegală de repartizare a pliantelor electorale

11:37 | 04.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Unsprezece persoane, reprezentanți ai partidului politic „Șansa”, au fost reținute de polițiștii din municipiul Bălți pentru activitate ilegală de repartizare a pliantelor electorale, informează MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), suspecții au fost implicați, în seara zilei de ieri, în activitatea ilegală de repartizare a pliantelor electorale în susținere unui candidat afiliat partidului politic „Șor”, declarat neconstituțional. Printre suspecți se numără și patru minori.

Astfel, polițiștii au stabilit că pliantele electorale au fost primite la oficiul partidului „Șansa” din Bălți, în scopul repartizării în cutiile poștale ale locuitorilor. Acestea conțineau un mesaj de susținere a unui exponent politic al aceluiași partid.  

„Cele peste 1400 de pliantele electorale ridicate de polițiști în momentul reținerii persoanelor au semne vizibile de încălcări a Codului electoral, fiind prezentă inscripția despre taparea acestora la echipament propriu. Totodată, au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 10 800 de lei (aproximativ 540 de euro), mai multe liste electorale, contracte și angajamente publice a reprezentanților partidului politic”, a precizat IGP.

Oamenii legii au specificat că „membrii partidului au implicat conștient în acțiunile lor infracționale minori, cunoscând despre faptul că aceștia nu pot fi pasibili de răspundere penală”.

Inspectoratul de Poliție Bălți a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la încălcările depistate.

Ieri, Comisia pentru Situații Excepționale a decis anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de către partidul politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent. Potrivit autorităților, „decizia este luată din considerente de securitate națională în condițiile unui război hibrid pe care Federația Rusă îl poartă în Republica Moldova”. Astfel, în buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali ai partidului „Șansa” va fi aplicată ștampila „Retras”.

img23008789

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!