ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact: Ziua Drepturilor Omului este şi despre dreptul la un mediu sănătos

14:26 | 07.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. La data de 10 decembrie marcăm Ziua Drepturilor Omului, un prilej oportun de a sublinia că dreptul la un mediu sănătos este un pilon esențial al drepturilor omului și fiecare persoană are dreptul fundamental de a trăi într-un mediu curat, sigur și sustenabil, care să susțină sănătatea și bunăstarea sa. Mai ales că în ultima perioadă acest drept este periclitat și neglijat, multe guvernări eșuând la acest capitol, estimează Asociaţia EcoContact, citată de MOLDPRES.

Potrivit organizaţiei, un mediu sănătos este o componentă importantă pentru realizarea celorlalte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la sănătate, la alimentație și la un trai decent. Iar protecția mediului înconjurător nu este doar un angajament moral, ci și o necesitate pentru generațiile viitoare.

„În context, reamintim despre Ghidul apărătorilor dreptului la un mediu sănătos - un punct de reper în vederea soluționării problemelor legate de procesul de aplicare a prevederilor corespunzătoare privind protecția mediului și garantarea dreptului la un mediu sănătos. Pentru o parcurgere ușoară a Ghidului, am selectat cele mai importante informații și le-am ilustrat în cinci pliante: Ce cuprinde dreptul omului la un mediu sănătos; Care sunt autoritățile competente să constate și să sancționeze încălcările legislației de mediu; Care sunt drepturile și obligațiile apărătorilor de mediu; Care sunt obligațiile statului în raport cu apărătorii de mediu; Informații utile pentru apărătorii de mediu”, indică EcoContact.

Asociaţia susţine că, prin intermediul Centrului de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus și activitățile desfășurate, urmărește promovarea dreptului la un mediu sănătos precum și accesul la informație de mediu, inclusiv participarea publicului în luarea deciziilor.

Materialul informativ a fost produs în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor - Instituții Europene, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia. 

img23009948

img23009948

img23009948

img23009948

img23009948

img23009948

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!