ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova şi Letonia au semnat un Acord în domeniul securității sociale

10:42 | 13.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova şi Letonia au semnat la Bruxelles un Acord în domeniul securității sociale. Documentul garantează cetăţenilor moldoveni dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau de o boală profesională și ajutor de deces din partea statului unde au lucrat legal, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale, persoanele asigurate vor avea posibilitatea să beneficieze de pensie indiferent de locul unde domiciliază, iar fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului unde acesta domiciliază.

De asemenea, tratatul prevede proceduri de totalizare a perioadelor de asigurare pentru obținerea dreptului la pensie.

Republica Moldova a semnat acorduri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe principii de proporționalitate cu 17 state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, Grecia, Italia și Spania. Acordul semnat cu  Spania urmează să fie ratificat de către Parlamentul acestei țări.

img23010112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!