ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAM a încheiat cu prestatorii de servicii medicale contracte în valoare de aproape 14 miliarde de lei

14:05 | 11.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a încheiat 430 de contracte în valoare de circa 14 miliarde de lei cu prestatori publici și privați care vor oferi în anul 2024 servicii medicale populației în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, banii vor fi transferați eșalonat de către CNAM, în funcție de serviciile oferite lunar de prestatori, și reprezintă în jur de 92% din valoarea totală a fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul curent.

Mai mult de jumătate din bani vor fi direcționați pentru acordarea asistenței medicale spitalicești. Acest fapt a permis contractarea a 77 de spitale publice și private, care vor asigura tratarea a circa jumătate de milion de cazuri în diverse specializări – chirurgie de zi, cazuri acute și cronice, intervenții în cadrul programelor speciale, servicii de dializă, servicii de radioterapie pentru pacienții oncologici etc.

În anul curent, s-a majorat numărul de cazuri ce vor fi efectuate în cadrul programelor speciale, și anume: intervenții pe cord, protezare a aparatului locomotor, operații de cataractă. De exemplu, peste 141 de milioane de lei au fost planificați pentru efectuarea a 10.500 de operații de cataractă, în creștere cu peste 1.600 de intervenții față de anul trecut. Mai mult de 400 milioane de lei au fost direcționați pentru aproape 6.000 de operații de protezare a aparatului locomotor, cu peste 700 de cazuri mai mult în comparație cu 2023.

Numărul de cazuri de fertilizare in vitro aproape va fi triplat, de la 60 de servicii procurate în 2023 la 170 în valoare de peste cinci milioane de lei, planificate pentru acest an.

Pentru asigurarea accesului populației la serviciile medicului de familie și ale echipei sale au fost contractați peste 280 de prestatori de asistență medicală primară. Mijloacele financiare prevăzute prin Legea fondurilor AOAM pe anul 2024 pentru acest tip de asistență depășesc trei miliarde de lei și reprezintă aproape un sfert din fondul de bază, destinat achitării serviciilor medicale și farmaceutice.

Aproape 1,4 miliarde de lei au fost prevăzuți pentru asistența medicală ce va fi oferită de medicii specialiști la nivel de ambulatoriu. Suma prevăzută pentru acordarea în anul curent a serviciilor medicale de urgență este de peste 1 miliard 312 milioane de lei sau 8,6% din fondul de bază. Acești bani vor fi valorificați de doi prestatori autorizați, care vor prelua solicitările de pe întreg teritoriul Republicii Moldova – Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Policlinica de Stat.

Totodată, persoanele asigurate vor beneficia în acest an de un volum de peste 300 de mii de servicii medicale de înaltă performanță în valoare de aproape 366 de milioane de lei. Aceste investigații vor fi oferite de 67 de prestatori publici și privați. O creștere substanțială a numărului de servicii de înaltă performanță contractate pentru 2024 se atestă în cazul celor de colonoscopie, ecocardiografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, precum și al serviciilor destinate pacienților oncologici. Mijloacele alocate pentru îngrijirile medicale comunitare şi la domiciliu pentru anul curent depășesc 130 de milioane de lei.

Banii destinați îngrijirilor paliative ating cifra de 95 de milioane de lei, prevăzuți pentru cca 84 de mii de zile pat în condiții de staționar și circa 13 mii de vizite efectuate de echipele mobile la domiciliu. Totodată, pentru compensarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale au fost planificați peste 1 miliard 80 milioane de lei, cu 48 de milioane mai mult față de anul trecut.

img24000160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!