ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru femei vor ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de copii

10:18 | 01.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Patru femei vor ajunge pe banca acuzaților pentru organizarea unei scheme, prin care un nou-născut în Chișinău urma să fie vândut spre „adopție” unui cuplu din România, comunică MOLDPRES.

Potrivit PCCOCS, femeile au ademenit în R. Moldova o gravidă din Ucraina pentru a naște la Chișinău. Din grupul infracțional fac parte: președinta unei fundații de copii (în calitate de organizator și făptuitor), o șefă de maternitate și o notară (în calitate de complice) – din Moldova, o femeie (în calitate de făptuitor) din Ucraina și un cuplu din România (cumpărători).

Astfel, victima care în decembrie 2022 era însărcinată, a fost identificată în Ucraina de către una din femei și de comun cu președinta de fundație din Moldova au organizat sosirea acesteia în Moldova. Gravida în vârstă de 38 de ani este mama mai multor copii, în Ucraina și a fost supusă presiunii psihologice de către membrele grupului infracțional, ca să refuze creșterea copilei ce urma să o nască.

Potrivit declarațiilor din dosar, moldovencele aplicau în privința victimei presiune psihologică și îi spuneau că dacă nu ar fi acceptat darea spre „adopție” a copilei pentru un cuplu român (în schimbul unei sume de bani și al unor bunuri), ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părintești. 

Astfel, după nașterea copilei, femeile au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română. Prin urmare, acestea au determinat-o să semneze atât declarația privind stabilirea paternității, cât și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună.

Oamenii legii au intervenit după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită. Ulterior, la solicitarea procurorilor în privința membrilor grupului infracțional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate. În ceea ce privește cuplul de cumpărători, aceștia urmează să fie investigați în statul vecin, în baza solicitării PCCOCS.

Conform Codului penal, pentru infracțiunea de trafic de copii, președinta de fundație și celelalte învinuite riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 3 la 5 ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!