
Conferențiarul universitar, bibliograful și bibliologul Lidia Kulikovski își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. Conferențiarul universitar Lidia Kulikovski, specialist în biblioteconomie, bibliografie și bibliologie, doctor în pedagogie, deținătoare a Ordinului ”Gloria Muncii”, Lucrător Emerit al Culturii, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.
S-a născut la 8 martie 1951 în satul Nicoreni, raionul Drochia. În 1973, a absolvit Facultatea de Litere, Secția biblioteconomie a Universității de Stat din Moldova. În același an, este angajată în calitate de șef de filială în cadrul Sistemului Centralizat al Bibliotecilor din Chișinău, funcție ce o deține până în 1978. În perioada 1978-1980, a fost șef Serviciu completare, prelucrare, Biblioteca raională Cahul și din 1980 până în 1982 - director al Bibliotecii raionale Cahul. Între anii 1982 și 1984, este bibliotecar principal, Serviciul consultanță de specialitate la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, din 1984 până în 1990 - șef Serviciu achiziții de carte, iar în perioada 1990 – 2013 este director general al aceleași instituții.
Între 1999 și 2003 urmează studiile de doctorat la USM. În 2003 a susținut teza de doctor în pedagogie cu tema „Evoluția serviciilor de bibliotecă pentru persoanele dezavantajate în contextul democratizării societății”. Din 2001 este și formator la Școala de Biblioteconomie (ȘBM) și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM). Din 2012 până în prezent, este formator la Centrul de Formare Continuă, iar din 2013 este specialist Inovare Biblioteci – IREX/Novateca Globary Programm.
Având sprijinul unor județe din România, Lidia Kulikovski a deschis nouă biblioteci de carte românească la Chişinău: „Transilvania”, „Onisifor Ghibu”, „Ovidius”, „Târgoviște”, „Târgu-Mureș”, „Alba-Iulia”, „Maramureș”, „Liviu Rebreanu” și „Ștefan cel Mare”. A editat 15 cărți de autor ce țin de biblioteconomie, bibliografie, monografii, manuale etc. A scris peste 350 de articole, eseuri, interviuri. La fel, a prefațat multe lucrări (peste 150 de volume), le-a redactat, a fost alcătuitor, consultant științific, a îngrijit și a coordonat numeroase lucrări, a fost chiar și traducătoare.
Deopotrivă cu activitatea managerială și editorială, este și cadru didactic la Universitatea de Stat, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, Catedra de biblioteconomie și asistență informațională (conferențiar universitar). Este președinte al comisiei de susținere a tezelor de licență în biblioteconomie. Prim-vicepreședinte (1996 - 2000), apoi președinte (2000 - 2004) al Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova. În 1987, Lidiei Kulikovski i-a fost conferit titlul onorific ”Lucrător Emerit al Culturii”. În 1997 a fost distinsă cu Medalia ”Meritul Civic” și în 2009 – cu Ordinul ”Gloria Muncii”.
GALERIE FOTO // Expoziția „Iscușință și rafinament''
GALERIE FOTO // Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Gala Premiilor UNITEM 2024 şi-a desemnat câștigătorii
GALERIE FOTO // Gala Premiilor UNITEM 2025
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Sergiu Musteață preia funcția de Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO
Agenda teatrală pentru primului weekend din aprilie
Cardinalii Bisericii Catolice se vor întâlni pentru a discuta despre alegerea unui nou papă
Specialiștii recomandă cetățenilor să evite procurarea florilor din plastic pentru vizita la cimitir de Paștele Blajinilor
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”