
Lingvistul, scriitorul și publicistul Vlad Pohilă ar fi împlinit 70 de ani
Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Scriitorul, publicistul și lingvistul Vlad Pohilă, deținător al Ordinului Republicii și al Ordinului ”Meritul Cultural” în grad de Ofițer al României, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.
Regretatul scriitor Grigore Vieru afirma că Vlad Pohilă este „un remarcabil lingvist, dar și strălucit publicist, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnită la noi”. La cea de-a 65-a aniversare a sa, doctorul conferențiar Lidia Kulikovski, ex-director general al Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu”, a menționat că întotdeauna a avut o colaborare frumoasă cu distinsul om de cultură Vlad Pohilă, care din 2003 a fost redactor-șef al revistei de biblioteconomie și științe ale informării ”BiblioPolis”. ”Astăzi puțini oameni scriu despre bibliotecari și biblioteci. Vlad Pohilă este omul cărții, omul lecturii și al culturii. Nu în zadar și-a intitulat unul din volumele sale ”Elogiu lecturii”, considerând cartea ca o magnifică lucrare a spiritului divin. El a adus mereu un omagiu acestei triade – cartea - biblioteca – cititorul. Este un eseist de forță, care a scris și a pus în valoare cărți, bibliotecari și oameni de cultură”, a subliniat Lidia Kulikovski
Vlad Pohilă s-a născut la 6 aprilie 1953, în comuna Putinești, raionul Florești. Este licențiat al secției de ziaristică din cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (1975). Urmează la Moscova cursuri de muzeistică și studiul artelor (1976), face studii de doctorat în lingvistică la Institutul de limbă și literatură al Academiei de Științe din Chișinău (1983-1987). Între 1975 și 1981 lucrează ca ghid și interpret în turism, specializat pe marile muzee de arte din Moscova și Leningrad (Sankt-Petersburg). În această perioadă, pe lângă rusă și franceză, studiază unele limbi slave (bulgară, sârbă, croată, polonă, cehă) și baltice (lituaniană, letonă), precum și culturile acestor popoare.
Ca ziarist, a lucrat la publicațiile periodice „Noutăți editoriale”, buletinul Comitetului de Stat pentru edituri, poligrafie și comerțul cu cărți (1981-1983), revistele „Limba și literatura moldovenească” (1987-1990; ulterior - „Revistă de lingvistică și știință literară”) și „Glasul” (1989-1995; ulterior – „Glasul Națiunii”), participând, în 1989, la tipărirea primelor numere, în condiții de clandestinitate, la Riga (Letonia) și la Vilnius (Lituania). Este redactor (din 1995), apoi redactor-șef (1998-2001) al săptămânalului „Mesagerul”; redactor la revista „Viața Basarabiei” (2001-2002) și redactor-șef adjunct la revista „Limba Română” (2002-2003). Din 2003 a fost redactor-șef al revistei de biblioteconomie și științe ale comunicării ”BiblioPolis”, editată de Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu”.
Editorial, a debutat cu studiul ”Nume proprii din alte limbi în context moldovenesc” (1988), urmat de alte lucrări ce au ca obiect de preocupare corectitudinea limbii române: ”Să citim, să scriem cu litere latine” (1989), ”Grafia latină pentru toți” (1990). În 1998, tipărește ”Mic dicționar de nume proprii străine”, reeditat în câteva rânduri, este unul dintre autorii ”Dicționarului de greșeli” (1998). Este redactor și/sau autor, uneori și traducător la surse de referință precum Dicționar enciclopedic moldovenesc (1989); enciclopediile Chișinău (1996), Femei din Moldova (2000), Dicționarul universal al limbii române de L. Șăineanu (1998); Dicționar rus-român (2000), Dicționar explicativ ilustrat al limbii române - DEXI (2007). A publicat povestiri în mai multe reviste, visa să editeze și o carte de proză, dar, din păcate, manuscrisul s-a șters, din greșeală, din calculator.
A tradus proză scurtă, eseuri și poezii din mai multe limbi, precum și câteva romane. În 2010, lui Vlad Pohilă i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”, iar în 2014 a fost decorat de președintele României cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer. În anul 2017, Bibliotecii Publice din satul natal Putinești i s-a conferit numele „Vlad Pohilă”.
Vlad Pohilă s-a stins din viață la 16 mai 2020.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei