
Romanul „Fantoma Blondă” de Boris Cremene, lansat la Chișinău
La Librăria din Centru a avut loc joi lansarea volumului „Fantoma Blondă” de Boris Cremene. Potrivit autorului, cartea îmbină elemente de realitate și ficțiune, iar structura sa, construită din jurnale, reflectă, într-o formă literară, aspecte ale vieții cotidiene trăite de fiecare dintre noi, relatează MOLDPRES.
„Cartea a avut un scop foarte simplu: să fie citită în drum spre Paris, jumătate la dus și cealaltă jumătate la întoarcere, astfel încât cititorul să nu se plictisească pe parcurs. Este un roman compus din mai multe jurnale, în care am testat, pe de o parte, talentul meu de povestitor, iar pe de altă parte, pe cel de autor de ficțiune. Citiți „Fantoma Blondă”, pentru că, după lectură, această fantomă devine reală”, a declarat autorul volumului, Boris Cremene.
Cartea a fost întâmpinată cu aprecieri din partea criticilor și scriitorilor prezenți la evenimentul de lansare.
„Este o carte despre drumuri, dar mai ales este o carte despre oameni, despre eșecuri și regăsiri. Prin acest volum bine scris, autorul reușește să ofere cititorului o călătorie interioară. Imaginea centrală a cestei cărți este omul călător, pentru că prin jurnalele trăite de autor găsim mai multe însemnări din mai multe țări ale lumii, care descriu luni și zile”, a specificat scriitorul Ivan Pilchin.
La rândul său, criticul Mircea V.Ciobanu a menționat că „Fantoma Blondă” este un titlu care intrigă, iar Boris Cremene este un nume care deja stârnește interes.
„Cartea se dovedește a fi o lectură pasionantă, fiind un roman al spiritului, nu doar o înșiruire de povești. Romanul este bine construit și aduce în prim-plan un stil profund și autentic”, a declarat Mircea V.Ciobanu.
Boris Cremene s-a născut pe 2 iunie 1961 în satul Ciutulești, Florești. În 1989, a absolvit Conservatorul de Stat din Chișinău, Facultatea Teatru Muzical, fiind angajat la primul teatru muzical pentru copii și tineret „Ginta Latină”. Devine unul dintre fondatorii Teatrului „Eugène Ionesco” (1991); joacă în spectacole de rezonanță, cum ar fi: Cântăreața cheală, Chirița în provincie, Voci în lumina orbitoare, Pescărușul, Hamlet etc. În 1998, pleacă în străinătate. Locuiește în São Paulo, Dublin, Beijing, Oslo, New York, Londra, Paris, Lisabona, unde lucrează în diferite domenii: actor, profesor de teatru, traducător. Își începe cariera literară la revista „Punkt” din Chișinău și, ulterior, la „Catchy” din București. În 2021, revine acasă și este angajat în calitate de consilier al ministrului Culturii și actor la Teatrul „Alexie Mateevici”. Realizează proiecte importante cu dramaturgul Ivan Vîrîpaev, dar și cu Opera din Iași și București. În prezent, este diplomat, lucrează în calitate de consilier pentru cultură, educație, social și mass-media la Ambasada Republicii Moldova din București. „Fantoma blondă” este debutul editorial al lui Boris Cremene.
GALERIE FOTO // Lansarea volumului ,,Fantoma Blondă'' de Boris Cremene
Premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. „Greva Gospodinelor” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Cozub
Cămășile cu altiță, la o expoziție aniversară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
GALERIE FOTO // Expoziția „Iscușință și rafinament''
GALERIE FOTO // Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Gala Premiilor UNITEM 2024 şi-a desemnat câștigătorii
GALERIE FOTO // Gala Premiilor UNITEM 2025
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Ucraina // Doi morţi şi cinci răniţi în urma unui atac cu dronă asupra Odesei
Președinta Maia Sandu, mesaj de Ziua Muncii: „Datorită eforturilor pe care le depuneți, avem speranța unui viitor mai bun – aici, acasă, în Moldova”
Premierul Dorin Recean de Ziua Internaţională a Muncii: „Împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Republica Moldova și Marea Britanie vor colabora pentru a combate imigrația ilegală
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice vor trebui să achite o taxă de stat
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești