
Romanul „Fantoma Blondă” de Boris Cremene, lansat la Chișinău
La Librăria din Centru a avut loc joi lansarea volumului „Fantoma Blondă” de Boris Cremene. Potrivit autorului, cartea îmbină elemente de realitate și ficțiune, iar structura sa, construită din jurnale, reflectă, într-o formă literară, aspecte ale vieții cotidiene trăite de fiecare dintre noi, relatează MOLDPRES.
„Cartea a avut un scop foarte simplu: să fie citită în drum spre Paris, jumătate la dus și cealaltă jumătate la întoarcere, astfel încât cititorul să nu se plictisească pe parcurs. Este un roman compus din mai multe jurnale, în care am testat, pe de o parte, talentul meu de povestitor, iar pe de altă parte, pe cel de autor de ficțiune. Citiți „Fantoma Blondă”, pentru că, după lectură, această fantomă devine reală”, a declarat autorul volumului, Boris Cremene.
Cartea a fost întâmpinată cu aprecieri din partea criticilor și scriitorilor prezenți la evenimentul de lansare.
„Este o carte despre drumuri, dar mai ales este o carte despre oameni, despre eșecuri și regăsiri. Prin acest volum bine scris, autorul reușește să ofere cititorului o călătorie interioară. Imaginea centrală a cestei cărți este omul călător, pentru că prin jurnalele trăite de autor găsim mai multe însemnări din mai multe țări ale lumii, care descriu luni și zile”, a specificat scriitorul Ivan Pilchin.
La rândul său, criticul Mircea V.Ciobanu a menționat că „Fantoma Blondă” este un titlu care intrigă, iar Boris Cremene este un nume care deja stârnește interes.
„Cartea se dovedește a fi o lectură pasionantă, fiind un roman al spiritului, nu doar o înșiruire de povești. Romanul este bine construit și aduce în prim-plan un stil profund și autentic”, a declarat Mircea V.Ciobanu.
Boris Cremene s-a născut pe 2 iunie 1961 în satul Ciutulești, Florești. În 1989, a absolvit Conservatorul de Stat din Chișinău, Facultatea Teatru Muzical, fiind angajat la primul teatru muzical pentru copii și tineret „Ginta Latină”. Devine unul dintre fondatorii Teatrului „Eugène Ionesco” (1991); joacă în spectacole de rezonanță, cum ar fi: Cântăreața cheală, Chirița în provincie, Voci în lumina orbitoare, Pescărușul, Hamlet etc. În 1998, pleacă în străinătate. Locuiește în São Paulo, Dublin, Beijing, Oslo, New York, Londra, Paris, Lisabona, unde lucrează în diferite domenii: actor, profesor de teatru, traducător. Își începe cariera literară la revista „Punkt” din Chișinău și, ulterior, la „Catchy” din București. În 2021, revine acasă și este angajat în calitate de consilier al ministrului Culturii și actor la Teatrul „Alexie Mateevici”. Realizează proiecte importante cu dramaturgul Ivan Vîrîpaev, dar și cu Opera din Iași și București. În prezent, este diplomat, lucrează în calitate de consilier pentru cultură, educație, social și mass-media la Ambasada Republicii Moldova din București. „Fantoma blondă” este debutul editorial al lui Boris Cremene.
GALERIE FOTO // Lansarea volumului ,,Fantoma Blondă'' de Boris Cremene
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
Accident tragic la Strășeni. O femeie a decedat, după ce a fost lovită de un automobil condus de un tânăr de 18 ani fără permis
Direcția Cooperare Polițienească Internațională a IGP a primit confirmarea privind reținerea fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Cetățeni români din zona de conflict armat din Orientul Apropiat au fost repatriați în România
R. Moldova va avea o Strategie pentru Sisteme de Transport Inteligente
GALERIE FOTO // Republica Moldova, calea spre afirmare: 35 de ani în obiectivul MOLDPRES
Ultimul examen din sesiunea de bacalaureat. 468 de candidați susțin proba la limba maternă
Șeful IGP: Autoritățile așteaptă confirmarea oficială a reținerii fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Euro și dolarul își continuă aprecierea
SUA: Trump va decide asupra intervenției în Iran „în următoarele două săptămâni”
AIS „Moldpres” marchează 35 de ani de activitate. Directorul Vitalie Hadei: „Rămânem o sursă de încredere și un model de profesionalism pe piața media”
Ucraina // Odesa, atacată cu drone: un bloc de locuințe a fst cuprins de flăcări
Șefa statului a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale și cele raionale din Cimișlia
Parlamentul îi va propune pe Nicolae Roșca și Liuba Șova pentru un nou mandat la Curtea Constituțională
Președinta Maia Sandu a participat astăzi, la Comrat, la un eveniment dedicat promovării și protejării limbii găgăuze
Domnica Manole și Sergiu Litvinenco, propuși de Guvern pentru Curtea Constituțională
Pentru vineri, meteorologii prognozează vreme răcoroasă și vânt