
Romanul „Fantoma Blondă” de Boris Cremene, lansat la Chișinău
La Librăria din Centru a avut loc joi lansarea volumului „Fantoma Blondă” de Boris Cremene. Potrivit autorului, cartea îmbină elemente de realitate și ficțiune, iar structura sa, construită din jurnale, reflectă, într-o formă literară, aspecte ale vieții cotidiene trăite de fiecare dintre noi, relatează MOLDPRES.
„Cartea a avut un scop foarte simplu: să fie citită în drum spre Paris, jumătate la dus și cealaltă jumătate la întoarcere, astfel încât cititorul să nu se plictisească pe parcurs. Este un roman compus din mai multe jurnale, în care am testat, pe de o parte, talentul meu de povestitor, iar pe de altă parte, pe cel de autor de ficțiune. Citiți „Fantoma Blondă”, pentru că, după lectură, această fantomă devine reală”, a declarat autorul volumului, Boris Cremene.
Cartea a fost întâmpinată cu aprecieri din partea criticilor și scriitorilor prezenți la evenimentul de lansare.
„Este o carte despre drumuri, dar mai ales este o carte despre oameni, despre eșecuri și regăsiri. Prin acest volum bine scris, autorul reușește să ofere cititorului o călătorie interioară. Imaginea centrală a cestei cărți este omul călător, pentru că prin jurnalele trăite de autor găsim mai multe însemnări din mai multe țări ale lumii, care descriu luni și zile”, a specificat scriitorul Ivan Pilchin.
La rândul său, criticul Mircea V.Ciobanu a menționat că „Fantoma Blondă” este un titlu care intrigă, iar Boris Cremene este un nume care deja stârnește interes.
„Cartea se dovedește a fi o lectură pasionantă, fiind un roman al spiritului, nu doar o înșiruire de povești. Romanul este bine construit și aduce în prim-plan un stil profund și autentic”, a declarat Mircea V.Ciobanu.
Boris Cremene s-a născut pe 2 iunie 1961 în satul Ciutulești, Florești. În 1989, a absolvit Conservatorul de Stat din Chișinău, Facultatea Teatru Muzical, fiind angajat la primul teatru muzical pentru copii și tineret „Ginta Latină”. Devine unul dintre fondatorii Teatrului „Eugène Ionesco” (1991); joacă în spectacole de rezonanță, cum ar fi: Cântăreața cheală, Chirița în provincie, Voci în lumina orbitoare, Pescărușul, Hamlet etc. În 1998, pleacă în străinătate. Locuiește în São Paulo, Dublin, Beijing, Oslo, New York, Londra, Paris, Lisabona, unde lucrează în diferite domenii: actor, profesor de teatru, traducător. Își începe cariera literară la revista „Punkt” din Chișinău și, ulterior, la „Catchy” din București. În 2021, revine acasă și este angajat în calitate de consilier al ministrului Culturii și actor la Teatrul „Alexie Mateevici”. Realizează proiecte importante cu dramaturgul Ivan Vîrîpaev, dar și cu Opera din Iași și București. În prezent, este diplomat, lucrează în calitate de consilier pentru cultură, educație, social și mass-media la Ambasada Republicii Moldova din București. „Fantoma blondă” este debutul editorial al lui Boris Cremene.
GALERIE FOTO // Lansarea volumului ,,Fantoma Blondă'' de Boris Cremene
VIDEO // Moldova și-a luat rămas-bun de la un geniu. Compozitorul Eugen Doga a fost condus astăzi pe ultimul drum
A fost anunțată componența nominală a Comisiei pentru decernarea Premiului Național pentru anul 2025
Membrii Cabinetului de miniștri au ținut un minut de reculegere în memoria maestrului Eugen Doga
VIDEO // Premierul Dorin Recean a adus un ultim omagiu marelui compozitor Eugen Doga: „Maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”
LIVE // Doliu în Republica Moldova. Compozitorul Eugen Doga va fi condus astăzi pe ultimul drum
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Igor Grosu, la Festivalul „La Vatra Învârtitelor”: „Atât timp cât în satele noastre sunt oameni care știu să-și păstreze tradițiile, țara va merge înainte”
FOTO // Festivalul Fanfarelor, organizat la Complexul Manuc Bey din Hâncești. Igor Grosu: „Astfel de evenimente ne unesc și ne fac să nu uităm ce popor talentat suntem”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
BUGET PLUS // Mai mult sprijin pentru antreprenori. 100 milioane de lei vor fi alocate suplimentar de Guvern pentru programele de granturi gestionate de ODA
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
Președinta Maia Sandu, în vizită la Natalia Doga: Îndemn Guvernul să aprobe cât mai curând redenumirea aeroportului în cinstea Maestrului Eugen Doga
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
FOTO // Expoziție dedicată poetului național Mihai Eminescu, inaugurată la Parlament
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical
VIDEO // Premierul Dorin Recean, de Ziua Lucrătorului Medical: „Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți”
Antreprenorii care dezvoltă soluții inovatoare în domeniul energiei verzi pot obține granturi de 10 mii de dolari
VIDEO // Ziua Lucrătorului Medical, marcată în R. Moldova. Igor Grosu: „Vă mulțumim pentru devotamentul cu care aveți grijă de pacienți și dedicația cu care salvați vieți”
Atacuri cu rachete și lovituri aeriene între Israel și Iran. Macron îi cere președintelui iranian să revină la masa negocierilor privind dosarul nuclear