
VIDEO // Memoriile supraviețuitorilor deportărilor staliniste, în spectacolul „Dosarele Siberiei”, sâmbătă, la Naționalul „Mihai Eminescu”
Spectacolul „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă va fi prezentat sâmbătă seara la teatrul Național „Mihai Eminecu”. Piesa reflectă soarta românilor basarabeni persecutați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în GULAG, comunică MOLDPRES.
„Dosarele Siberiei” evocă imensa suferință umană, dar și puterea de luptă, rezistența în fața unui rău ce părea a fi fără sfârșit. Este o poveste despre cei care au avut curajul să lupte pentru a-și apăra familia și modul de viață pe care l-au prețuit înainte de venirea „eliberatorilor”.
Scenariul-document scris de Petru Hadârcă, semnatar și al regiei, în colaborare cu Mariana Onceanu, se bazează pe memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Cemârtan-Spânu și Ion Moraru, trei supraviețuitori ai deportărilor din perioada stalinistă. Aceste evenimente tragice, profund legate de trecutul Republicii Moldova, au avut loc în deceniul care a urmat încheierii Pactului Ribbentrop-Molotov între URSS și Germania, la 23 august 1939.
„Ideea spectacolului o port de mult timp în minte și în suflet. Soarta românilor basarabeni persecutați, masacrați și exterminați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în GULAG este o temă la care am revenit și am lucrat mai bine de zece ani, profitând de șansa de a monta mai multe spectacole-document la Teatrul Național Radiofonic de la București, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași”, a declarat regizorul Petru Hadârcă.
„Dosarele Siberiei” este un spectacol de anvergură, impresionant prin soluțiile scenografice și coregrafice ingenioase, își împătășește impresia scriitorul Nicolae Negru.
„E un spectacol de anvergură, în care e implicată aproape toată trupa teatrului, impresionant ca potențial artistic în desfășurare, cu soluții scenografice și coregrafice ingenioase, memorabile,un spectacol care răvășește, care le poate provoca spectatorilor uituci, mancurtizați, dureri cumplite de conștiință, dar necesare, ca o intervenție chirurgicală”.
În distribuția spectacolului „Dosarele Siberiei” sunt implicați aproape toți actorii Teatrului Național, iar prestațiile acestora au fost recunoscute pe plan național. Astfel, Draga Dumitrița Drumi a fost premiată pentru Cel mai bun rol feminin plan secund, datorită interpretării sale în rolul Margaretei Spânu-Cemârtan, iar Diana Decuseară, pentru rolul Dorei, a obținut o nominalizare pentru cel mai bun rol feminin. De asemenea, spectacolul a fost nominalizat pentru cea mai bună coregrafie și expresie corporală, subliniind impactul artistic al producției.
„Dosarele Siberiei” a fost apreciat și în cadrul unor festivaluri internaționale și naționale, fiind prezentat la Festivalul Internațional Palm of Fest din Praga, Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu, SEAS 2023 – Stagiunea Estivală a Artelor din Constanța, Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană din Brașov (2019) și Zilele Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava (2022). Aceste distincții subliniază impactul și valoarea artistică a spectacolului în lumea teatrului.
DRRM a fost premiat la GALEX 2025 pentru una dintre cele mai consistente donații de carte în limba română
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
12 cărți semnate de autori moldoveni vor fi traduse în șapte țări
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
Muzeul de Arheologie și Antropologie de la Orheiul Vechi s-a redeschis pentru vizitatori. O istorie vie, spusă prin obiecte, povești și știință
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat