
VIDEO // Memoriile supraviețuitorilor deportărilor staliniste, în spectacolul „Dosarele Siberiei”, sâmbătă, la Naționalul „Mihai Eminescu”
Spectacolul „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă va fi prezentat sâmbătă seara la teatrul Național „Mihai Eminecu”. Piesa reflectă soarta românilor basarabeni persecutați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în GULAG, comunică MOLDPRES.
„Dosarele Siberiei” evocă imensa suferință umană, dar și puterea de luptă, rezistența în fața unui rău ce părea a fi fără sfârșit. Este o poveste despre cei care au avut curajul să lupte pentru a-și apăra familia și modul de viață pe care l-au prețuit înainte de venirea „eliberatorilor”.
Scenariul-document scris de Petru Hadârcă, semnatar și al regiei, în colaborare cu Mariana Onceanu, se bazează pe memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Cemârtan-Spânu și Ion Moraru, trei supraviețuitori ai deportărilor din perioada stalinistă. Aceste evenimente tragice, profund legate de trecutul Republicii Moldova, au avut loc în deceniul care a urmat încheierii Pactului Ribbentrop-Molotov între URSS și Germania, la 23 august 1939.
„Ideea spectacolului o port de mult timp în minte și în suflet. Soarta românilor basarabeni persecutați, masacrați și exterminați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în GULAG este o temă la care am revenit și am lucrat mai bine de zece ani, profitând de șansa de a monta mai multe spectacole-document la Teatrul Național Radiofonic de la București, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași”, a declarat regizorul Petru Hadârcă.
„Dosarele Siberiei” este un spectacol de anvergură, impresionant prin soluțiile scenografice și coregrafice ingenioase, își împătășește impresia scriitorul Nicolae Negru.
„E un spectacol de anvergură, în care e implicată aproape toată trupa teatrului, impresionant ca potențial artistic în desfășurare, cu soluții scenografice și coregrafice ingenioase, memorabile,un spectacol care răvășește, care le poate provoca spectatorilor uituci, mancurtizați, dureri cumplite de conștiință, dar necesare, ca o intervenție chirurgicală”.
În distribuția spectacolului „Dosarele Siberiei” sunt implicați aproape toți actorii Teatrului Național, iar prestațiile acestora au fost recunoscute pe plan național. Astfel, Draga Dumitrița Drumi a fost premiată pentru Cel mai bun rol feminin plan secund, datorită interpretării sale în rolul Margaretei Spânu-Cemârtan, iar Diana Decuseară, pentru rolul Dorei, a obținut o nominalizare pentru cel mai bun rol feminin. De asemenea, spectacolul a fost nominalizat pentru cea mai bună coregrafie și expresie corporală, subliniind impactul artistic al producției.
„Dosarele Siberiei” a fost apreciat și în cadrul unor festivaluri internaționale și naționale, fiind prezentat la Festivalul Internațional Palm of Fest din Praga, Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu, SEAS 2023 – Stagiunea Estivală a Artelor din Constanța, Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană din Brașov (2019) și Zilele Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava (2022). Aceste distincții subliniază impactul și valoarea artistică a spectacolului în lumea teatrului.
Premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. „Greva Gospodinelor” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Cozub
Cămășile cu altiță, la o expoziție aniversară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
GALERIE FOTO // Expoziția „Iscușință și rafinament''
GALERIE FOTO // Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Gala Premiilor UNITEM 2024 şi-a desemnat câștigătorii
GALERIE FOTO // Gala Premiilor UNITEM 2025
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Arcașa Alexandra Mîrca a cucerit medalia de bronz la Grand Prix-ul din Turcia
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027