Accesul persoanelor fizice la achiziția unei locuințe în Programul ”Prima casă” va fi facilitat prin lege
Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind unele măsuri în vederea creării cadrului juridic pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuinţe prin contractarea de credite bancare garantate parţial de stat, informează MOLDPRES.
Statul va ajuta familiile tinere să-și procure o locuință prin facilitarea accesului la credite ipotecare, creșterea termenului de scadență a acestor împrumuturi, garantarea parțială a creditului de către stat și micșorarea participației proprii inițiale a beneficiarului la achiziția locuinței. Scopul urmărit prin acest suport este reducerea migrației în rândul tinerilor, creșterea ratei de angajări oficiale și sporirea transparenței tranzacțiilor imobiliare.
Proiectul de lege presupune stabilirea cadrului legal de reglementare în ceea ce privește acordarea de către bănci a creditelor ipotecare, sub garanția parțială a statului. Documentul stabilește criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le întrunească beneficiarii Programului și condițiile acestuia. Se prevede că statul va garanta 50 la sută din soldul creditului acordat. Implementarea Programului „Prima Casă” se va face prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Programul „Prima Casă” oferă posibilitatea tinerilor să cumpere locuințe în valoare de până la un milion de lei, iar împrumutul să fie rambursat în decurs de 25 de ani. Contribuția inițială a solicitanților va fi de 10 la sută din suma creditului solicitat, iar guvernul vine cu o garanție de 50 la sută din suma acestuia.
Conform proiectului, tinerii vor contribui iniţial cu doar 10 la sută din costul locuinței, 90 la sută constituind creditul de la bancă. Acesta va fi acordat pe un termen de 25 de ani, cu marja băncii nu mai mare de 3 la sută, la care se va adăuga rata dobânzii pentru depozitele medii pentru 6 - 12 luni.
De suportul statului în acest Program vor putea beneficia persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și muncesc în țară, având un salariu oficial. Un alt criteriu de eligibilitate e să nu aibă locuință și să nu beneficieze de un alt credit ipotecar. Beneficiarul Programului se angajează să nu înstrăineze locuința procurată în primii cinci ani de la data dobândirii în proprietate.
Guvernul a aprobat, de asemenea, modificări la un șir de legi ce prevăd că taxa pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare a caselor de locuit şi apartamentelor în cadrul Programului de stat „Prima casă” va fi de 0,1 la sută din preţul contractului. Pentru autentificarea contractelor de ipotecă tinerii vor achita 50 lei.
Partidul Democrat din Moldova a anunțat astăzi că oferă sprijin politic Programului „Prima Casă”, al cărui obiectiv este să faciliteze procurarea locuințelor de către tineri, ca ei să nu plece peste hotare. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat după ședința săptămânală a formațiunii că a cerut Guvernului să vină cu facilități suplimentare pentru anumite categorii de tineri, inclusiv bugetari, ca statul să compenseze jumătate din dobânda pentru creditul imobiliar, și astfel să le sporească șansele de a avea o locuință proprie.
(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie
VIDEO // Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba documentul unic privind Programul „Europa este aproape"
Noi capacități de producere a energiei regenerabile, disponibile pentru investitori
Peste 19 miliarde de lei, acumulate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în șase luni ale anului curent
ANSA vine cu recomandări pentru combaterea păduchilor de plante
R. Moldova va avea prima cale ferată electrificată: linia Iași – Ungheni, modernizată cu sprijinul UE
Stabilizarea regională aduce ieftiniri la carburanți în R. Moldova
Prejudiciu de peste 11 mln de lei la buget: o asociație patronală, vizată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Incendiu de vegetație la Comrat. Patru echipe de salvatori implicate în lupta cu flăcările