ro
Politică
13 Mai, 2025 / 13:11
/ Acum 4 ore

Președinta Maia Sandu, despre negocierile de pace de la Istanbul și securitatea R. Moldova: „Amenințări directe nu sunt”

Având un război la hotar, Republica Moldova nu se află în siguranță deplină, însă pentru moment nu există amenințări directe la securitatea țării, a declarat președinta Maia Sandu. Șefa statul a dat asigurări că va depune tot efortul pentru a asigura securitatea cetățenilor Republicii Moldova și totodată a afirmat că nu se așteaptă la un scenariu optimist în urma negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia, care se vor desfășura pe 15 mai la Istanbul (Turcia), comunică MOLDPRES.

„Amenințări totdeauna există când este un război în regiune. Nu avem o amenințare precum că iată mâine ceva se poate întâmpla și viețile cetățenilor noștri vor fi în pericol. Faptul că avem un război în regiune este o amenințare pentru toți și că Rusia este agresorul și are scopuri imperialiste  - asta o vedem cu toții. Nu sunt amenințări directe, dar există consecințe pentru noi și economia noastră, pentru investitorii noștri pentru că noi nu putem crește investițiile, pentru că investitorii se tem să își aducă capitalul în Republica Moldova. Sunt multe probleme din cauza acestui război, dar cel mai îngrozitor este ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune la TV8.

Totodată, președinta a afirmat că își dorește pace în Ucraina însă nu vede un scenariu optimist la negocierile dintre Ucraina și Rusia preconizate pentru 15 mai la Istanbul, pe motiv că „Kremlinul nu își dorește pace”.

„Ne dorim pace, dar eu nu știu dacă noi putem fi optimiști pentru că Moscova nu își dorește pace. Pacea este posibilă, dar pentru ca să se întâmple acest lucru, Kremlinul ar trebui să vrea această pace. Deocamdată noi nu vedem acest lucru. Sper foarte mult că ei vor găsi o soluție, dar reieșind din ceea ce vedem și în ultimele luni, eu nu văd un scenariu optimist”, a opinat Maia Sandu.

Maia Sandu  a subliniat că în 2022 nimeni nu a crezut că va fi război în Ucraina și în calitate de președinte și-a asumat misiunea de a asigura securitatea cetățenilor Republicii Moldova. „Fiecare zi pentru mine este un stres”, și-a împărtășit emoțiile Maia Sandu care totodată a dat asigurări că va depune tot efortul și va face uz de toate instrumentele politice și diplomatice pentru a menține pacea în Republica Moldova.

„Toți se tem de război, războiul este cel mai îngrozitor ce se poate întâmpla. Noi toți ne dorim ca familiile noastre să fie în siguranță. În calitate de garant al securității cetățenilor, pentru mine această sarcină este una din cele mai grele. Când începuse războiul, nimeni nu credea că e posibil așa ceva în secolul nostru, în regiunea noastră.  Desigur, am avut mari emoții când a început războiul în Ucraina. Fiecare zi este pentru mine un stres - cum să fac totul și voi face totul ca oamenii să se simtă în siguranță, voi continua să folosesc și pe viitor toate instrumentele politice și diplomatice pentru a asigura securitatea cetățenilor”, a asigurat președinta.

În urma unui summit găzduit sâmbătă la Kiev de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aliații europeni ai Ucrainei, în special președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Friedrich Merz, i-au dat președintelui rus Vladimir Putin un ultimatum să accepte de luni un armistițiu necondiționat pentru o durată de 30 de zile în războiul din Ucraina, amenințându-l că în caz contrar vor impune Rusiei noi sancțiuni economice și vor intensifica livrările de arme către Kiev.

Moscova a reacționat propunând Kievului negocieri directe care să înceapă pe 15 mai la Istanbul, pe baza acordului nefinalizat la ultimele negocieri desfășurate tot acolo în primăvara anului 2022.

Miniștrii de externe din șase țări europene, respectiv Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Regatul Unit, plus șefa diplomației UE, Kaja Kallas, au avut luni la Londra o întâlnire la finalul căreia au cerut din nou Rusiei să accepte „o încetare a focului imediată, completă și necondiționată timp de 30 de zile pentru a crea un spațiu de discuții pentru o pace justă, completă și durabilă”.