O asociaţie din capitală vrea să stopeze construcţia blocurilor noi în curţile celor existente
Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Mai multe soluţii pentru stoparea fenomenului de construire a blocurilor noi în curţile celor existente au propus astăzi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Asociaţiilor de coproprietari în condominiu, comunică MOLDPRES.
Preşedintele organizaţiei, Ianuş Cuşnir, a relevat că 8 din 10 cazuri de construcţie a blocurilor noi în curtea celor vechi generează situaţii de conflict. „Locatarii protestează, scriu plângeri la Primărie, iar ca urmare ori este retrasă autorizaţia antreprenorului, ori acesta este justificat pe motiv că ar acţiona în cadru legal. Intenţiile antreprenorilor de a construi în preajma blocurilor existente sunt explicabile: asemenea construcţii nu necesită investiţii pentru infrastructură, conectare la reţele de canalizare, apeduct etc., ceea ce nu este în beneficiul locatarilor”, a menţionat Cuşnir.
În opinia sursei citate, o soluţie ar fi înregistrarea Asociaţiilor de coproprietari în condominiu, care ar lua în proprietate terenurile aferente blocurilor existente şi, având un statut juridic, le-ar administra, conform normelor legale. Potrivit lui Ianuş Cuşnir, asemenea structuri ar plăti impozite, ceea ce ar fi în beneficiul administraţiei locale, şi ar gestiona corect proprietatea locatarilor.
Reprezentantul organizaţiei a lăsat să se înţeleagă că, deocamdată, nu au o experienţă de colaborare constructivă cu Primăria capitalei, fiind la o etapă de corespondenţă.
Solicitat de MOLDPRES să comenteze soluţiile propuse de asociaţie, Vadim Brânzaniuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău, a spus că nu comentează decizii care nu au cadru legal.
Ion Ceban, preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău, a declarat pentru Agenţie că stoparea construcţiilor noi în curţile celor existente este şi o opţiune a formaţiunii pe care o reprezintă. „Blocurile noi afectează infrastructura celor existente, fac presiuni asupra reţelelor de servicii comunale, afectează standardele de viaţă. Oraşul trebuie extins, dar nu din contul condensării. Sunt idei bune, dar trebuie să fie supuse dezbaterilor publice. Problema există, iar soluţiile trebuie examinate şi alese cele mai bune ca să fie şi în folosul cetăţenilor, şi al municipalităţii”, a precizat Ceban.
La rândul său, Ion Cebanu, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal în Consiliul Municipal, a afirmat că, consilierii formaţiunii sunt gata să examineze toate propunerile în acest sens. „Urmează să vedem cum stau lucrurile de fapt şi dacă aceste soluţii nu vor fi rău-intenţionate. Noi am propus să fie restructurat Planul Urbanistic General şi trebuie să vedem dacă acţiunile asociaţiilor respective se vor înscrie în prevederile acestui document. Este vorba de terenuri mari, care pot fi folosite în diferite scopuri, nu întotdeauna corecte. Dar, în general, suntem gata pentru dialog şi discuţii eficiente”, a menţionat Ion Cebanu, contactat de MOLDPRES.
Potrivit lui Ianuş Cuşnir, Asociaţia Patronală a Asociaţiilor de coproprietari în condominiu a fost creată în primăvara acestui an şi are o echipă competentă de jurişti, specialişti cadastrali ş.a. Sursa citată a spus că, în prezent, în capitală sunt 679 de Asociaţii de coproprietari în condominiu.
(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)
CSJ s-a pronunțat în cazul alegerilor de la Boldurești
Trafic suspendat în centrul Capitalei. Modificări de trasee pentru troleibuze și autobuze, 15 iulie 2025
Pompierii au lichidat 38 de focare de ardere a vegetației uscate în ultimele 24 de ore
Protecție împotriva inundațiilor pentru patru sate din Cantemir. Au început lucrările de consolidare a digului de-a lungul râului Prut
Companiile implicate în învățământul dual pot beneficia de compensarea parțială din bugetul de stat a cheltuielilor pentru formarea elevilor
Un taximetrist va fi judecat pentru exploatarea sexuală a opt adolescente
Accident fatal la Edineț. Șoferul unui camion a decedat la fața locului
Canicula se menține în sudul și parțial centrul țării, cu temperaturi de până la 35 de grade Celsius
CEC lansează platforma diaspora.cec.md – punte de legătură cu alegătorii din străinătate
Ministrul de externe al Belgiei, Maxime Prévot: „Sprijinim ferm aspirațiile europene ale Moldovei, care a făcut pași curajoși pentru a promova reformele”
R. Moldova și România au semnat o Declarație comună pentru consolidarea cooperării în programele europene
Amenzi de peste 460 mii de lei aplicate de Fisc în luna iunie pentru activități ilicite de întreprinzător
Accident grav cu implicarea unui microbuz de rută. Două persoane au decedat la fața locului
Avertismentul lui Mark Rutte pentru țările care fac afaceri cu Rusia: „Sunați-l pe Putin!”
DOC // Sectoarele culturale și creative vor avea acces la finanțare europeană prin programul UE „Europa Creativă”
Admiterea la studii superioare începe pe 21 iulie. Platforma de depunere online a dosarelor a fost îmbunătățită
Mai multe drone şi rachete ruseşti au lovit oraşe ucrainene
Un copil de 1 an și 9 luni, dispărut în Step-Soci, Orhei, a fost găsit decedat în canalizarea gospodăriei
Euro și dolarul se depreciază
Meteorologii prognozează pentru miercuri ploi slabe de scurtă durată
Ministerul Justiției: „Uniunea Avocaților a revizuit decizia prin care avocații erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata grevei”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii
Primul program de instruire pentru cei care vor să lanseze o afacere, lansat la Ministerul Finanțelor
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele în perioada estivală
Centru de consultanță pentru presă în perioada electorală. Jurnaliștii pot solicita informații gratuit