ro
Societate
16 Iulie, 2025 / 11:06
/ 20 Decembrie, 2017

O asociaţie din capitală vrea să stopeze construcţia blocurilor noi în curţile celor existente

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Mai multe soluţii pentru stoparea fenomenului de construire a blocurilor noi în curţile celor existente au propus astăzi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Asociaţiilor de coproprietari în condominiu, comunică MOLDPRES.

Preşedintele organizaţiei, Ianuş Cuşnir, a relevat că 8 din 10 cazuri de construcţie a blocurilor noi în curtea celor vechi generează situaţii de conflict. „Locatarii protestează, scriu plângeri la Primărie, iar ca urmare ori este retrasă autorizaţia antreprenorului, ori acesta este justificat pe motiv că ar acţiona în cadru legal. Intenţiile antreprenorilor de a construi în preajma blocurilor existente sunt explicabile: asemenea construcţii nu necesită investiţii pentru infrastructură, conectare la reţele de canalizare, apeduct etc., ceea ce nu este în beneficiul locatarilor”, a menţionat Cuşnir.

În opinia sursei citate, o soluţie ar fi înregistrarea Asociaţiilor de coproprietari în condominiu, care ar lua în proprietate terenurile aferente blocurilor existente şi, având un statut juridic, le-ar administra, conform normelor legale. Potrivit lui Ianuş Cuşnir, asemenea structuri ar plăti impozite, ceea ce ar fi în beneficiul administraţiei locale, şi ar gestiona corect proprietatea locatarilor.

Reprezentantul organizaţiei a lăsat să se înţeleagă că, deocamdată, nu au o experienţă de colaborare constructivă cu Primăria capitalei, fiind la o etapă de corespondenţă.

Solicitat de MOLDPRES să comenteze soluţiile propuse de asociaţie, Vadim Brânzaniuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău, a spus că nu comentează decizii care nu au cadru legal.

Ion Ceban, preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău, a declarat pentru Agenţie că stoparea construcţiilor noi în curţile celor existente este şi o opţiune a formaţiunii pe care o reprezintă. „Blocurile noi afectează infrastructura celor existente, fac presiuni asupra reţelelor de servicii comunale, afectează standardele de viaţă. Oraşul trebuie extins, dar nu din contul condensării. Sunt idei bune, dar trebuie să fie supuse dezbaterilor publice. Problema există, iar soluţiile trebuie examinate şi alese cele mai bune ca să fie şi în folosul cetăţenilor, şi al municipalităţii”, a precizat Ceban.

La rândul său, Ion Cebanu, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal în Consiliul Municipal, a afirmat că, consilierii formaţiunii sunt gata să examineze toate propunerile în acest sens. „Urmează să vedem cum stau lucrurile de fapt şi dacă aceste soluţii nu vor fi rău-intenţionate. Noi am propus să fie restructurat Planul Urbanistic General şi trebuie să vedem dacă acţiunile asociaţiilor respective  se vor înscrie în prevederile acestui document. Este vorba de terenuri mari, care pot fi folosite în diferite scopuri, nu întotdeauna corecte. Dar, în general, suntem gata pentru dialog şi discuţii eficiente”, a menţionat Ion Cebanu, contactat de MOLDPRES.

Potrivit lui Ianuş Cuşnir,  Asociaţia Patronală a Asociaţiilor de coproprietari în condominiu a fost creată în primăvara acestui an şi are o echipă competentă de jurişti, specialişti cadastrali ş.a. Sursa citată a spus că, în prezent, în capitală sunt 679 de Asociaţii de coproprietari în condominiu.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)