
Descoperim Moldova cu #MOLDPRES: Rezervaţia Iagorlîc, o adevărată bijuterie a biodiversităţii în stânga Nistrului
Iagorlîc este o rezervație științifică din partea central-estică a Republicii Moldova, situată la gura râului Iagorlîc, pe malul stâng al Nistrului (Transnistria).
Rezervația a fost înființată în anul 1988. În prezent, suprafața rezervației este de 8,77 km2.
Rezervația include sisteme ecologice acvatice și terestre, în care au fost create condiții pentru reproducerea animalelor și plantelor. Este situată la gura râului Iagorlîc, pe malul stâng al Nistrului, fiind creată pentru conservarea biodiversităţii.
Rezervația a fost organizată în scopul păstrării și studierii condițiilor ecologice caracteristice bazinelor de apă din apropierea Nistrului.
Valoarea rezervaţiei
Cea mai mare valoare a rezervației naturale Iagorlîc constă în faptul că aici sunt foarte multe specii rare și pe cale de dispariție de plante, care intră în fitocenozele unicale, situate pe pantele calcarizate de stepă ale râurilor Iagorlîc, Iagorlîcul uscat și a unor pârâuri mari.
Bazinele de apă ale rezervației naturale de asemenea sunt preferate de diverși reprezentanți ai faunei. Cea mai mare însemnătate ele o au pentru diverse specii de pești, care le folosesc pentru depunerea icrelor. Ihtiofauna enumeră 23 de specii de pești. Se intâlnesc 29 de specii de mamifere, 121 de specii de păsări din 14 ordine. Specii rare sunt: popândăul european (Spermophilus citelus), hermelina, șarpele de alun, șarpele cu abdomen galben, broasca țestoasă de apă. Printre păsările întâlnite în arealul rezervație se află uliganul pescar (Pandion haliaetus) și eretele vânat (Circus cyaneus), ultima semnalată doar în timpul migrației, specii incluse în Cartea Roșie a Moldovei. Ornitofauna rezervației constituie 167 de specii de păsări, dintre care 91 dintre ele își fac cuiburi. 15 specii de păsări, înregistrate în rezervația naturală sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova (2001), 12 specii în Cartea Roșie a Ucrainei (1994).
Rezervaţia include graniţele acvatice şi cele terestre, unde sunt create condiţii optime pentru înmulţirea animalelor şi plantelor. Suprafaţa terestră a rezervaţiei este ocupată de plante de stepă printre care negara, păiuşul, hiruşorul. Pădurile ocupă suprafeţe nu prea mari şi sunt prezentate de pădurici izolate de stejar pedunculat şi pufos.Vegetaţia luncii râului Iagorlîc ocupă la fel o suprafaţă limitată şi este prezenată de asemenea plante precum stuful, hiruşorul, cătina ş.a. Vegetaţia subacvatică este bine dezvoltată, se întâlneşte – cosorul apei, stuful, papura, broscăriţa.
Pe teritoriul rezervaţiei sunt înregistrate 719 specii de plante, dintre care 50 de specii sunt rare. În rezervaţie trăiesc 29 de specii de animale. Acestea nu sunt „pe cale de dispariţie”, ca în alte rezervaţii, dar prezintă interes: căprioare, mistreţi, jderi de piatră, vulpi şi câini-raton. Totuşi sunt printre ele şi specii rare precum ţistarul european şi hermina.Printre reptilele rare se numără şarpele de alun, şarpele rău (balaurul), broasca ţestoasă. Diversitatea habitatelor rezervaţiei explică numărul mare de păsări, care numără aici 121 de specii. Din speciile, incluse în Cartea Roşie, aici îşi face cuib lebăda, iar în timpul migraţiei se întâlneşte vulturul pescar şi egretele
Pentru o plimbare în natură pe un traseu ecologic, turiştii trebuie să știe că traseul este unul îngust, pe alocuri dificil, iar hainele și încălțămintea trebuie să fie comode, potrivite sezonului. De asemenea, trebuie să aibă cu ei un spray împotriva insectelor.
Cor. Lilia Grubîi
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
„Satul European” // Servicii medicale și de reabilitare de calitate la Buciumeni, Florești
Republica Moldova și Marea Britanie vor colabora pentru a combate imigrația ilegală
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice vor trebui să achite o taxă de stat
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale