ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiscul va fi lipsit de dreptul de a aplica amenzi fixe de 3600 lei pentru facturile neprezentate la timp

15:44 | 04.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Curtea Constituţională a declarat astăzi drept neconstituţional articolul 260 din Codul fiscal care prevede amendă fixă de 3600 de lei pentru neachitarea la timp a facturii fiscale, comunică MOLDPRES.

Curtea a fost sesizată de o persoană nemulţumită de faptul că prevederile articolului 260 alin. (4) din Codul fiscal nu permit individualizarea sancțiunii în funcție de circumstanțele particulare ale cazului. 

În urma examinării sesizării Curtea a constatat că prevederea contestată din Codul fiscal nu permitea să fie luate în considerare împrejurările în care societățile comerciale nu s-au conformat, fapt ce încalcă principiul egalității de tratament, pentru că permite aplicarea unor sancțiuni identice în cazul unor situații care sunt diferite. De asemenea, legislaţia actuală limitează competența de fond a instanței de judecată, ceea ce reprezintă o ingerință directă în dreptul la un proces echitabil.

Magistraţii Înaltului for au stabilit că până la modificarea textului de lege declarat neconstituțional, la aplicarea sancțiunii poate fi stabilită o amendă de până la 3600 lei pentru fiecare factură neprezentată, efectuându-se un control de proporționalitate în funcție de circumstanțele concrete ale cazului.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18005756

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!