ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Accidentele rutiere minore vor putea fi soluționate printr-o constatare amiabilă a pagubelor

15:27 | 01.08.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Accidentele rutiere minore vor putea fi soluționate printr-o constatare amiabilă a pagubelor, fără implicarea poliției, potrivit unui proiect de modificare a legislației, avizat pozitiv astăzi de către Guvern, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, această procedură va fi aplicată în cazul accidentului de autovehicul soldat doar cu daune materiale nesemnificative prin completarea şi semnarea de către conducătorii de autovehicule implicaţi a formularului „Constatare amiabilă de accident”, stabilit de autoritatea de supraveghere.

Posesorii autovehiculelor, în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul, sunt obligați să înştiinţeze imediat despre producerea accidentului și intenția de a recurge la această procedură asigurătorul care a emis poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde” (Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, în cazul autovehiculului aflat în posesiunea unei persoane asigurate în străinătate).

Ministerul Afacerilor Interne menționează că o bună parte din timpul de serviciu al poliției îl ia documentarea accidentelor rutiere neînsemnate, soldate doar cu pagube materiale. Anual sunt înregistrate circa 11 mii de asemenea accidente. Mai mult, în timpul așteptării poliției la locul accidentului rutier, autovehiculele creează obstacole pentru circulația rutieră, ca urmare se formează ambuteiaje în trafic.

Pentru a-și revendica despăgubirea de la compania de asigurări, conducătorul auto păgubit cheamă poliția la locul accidentului, pentru a constata circumstanțele cu stabilirea vinovăției. Potrivit unui Raport de audit intern al Inspectoratului General al Poliţiei, cheltuielile (salarizare, combustibil şi logistică) pentru documentarea unui accident rutier, în cazul documentării cu deplasarea la locul producerii acestuia, constituie 200,42 lei sau peste 1 milion de lei pentru 5 221 accidente soldate fără persoane traumatizate produse în Chișinău în anul 2016, iar costurile evaluate la nivel naţional se ridică la 3 milioane 465 mii de lei.

Constatarea amiabilă se aplică pe larg în țările Uniunii Europene. Unele asociații ale asigurătorilor au elaborat un formular european de constatare a accidentelor. Mai mult, în Franța este utilizată o aplicație electronică. În România mecanismul de constatare amiabilă de accident, similar celui propus de Ministerul Afacerilor Interne, a fost pus în aplicare de la 1 iulie 2009.

Proiectul de modificare a legislației urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare și adoptare.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18006823

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!