ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Persoanele trebuie să declare în vamă sumele ce depășesc 10 mii de euro

12:59 | 29.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Persoanele fizice trebuie să declare în vamă sumele ce depășesc 10 mii de euro sau echivalentul lor. Banii urmează a fi declarați în scris, cu completarea formularului tipizat DV-6, unde va fi indicată suma, proveniența și destinația acesteia, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Vamal, în baza acestei declarații, va fi eliberat formularul tipizat TV-28. Declararea sumei ce depășește 10 mii de euro este valabilă și la ieșirea din țară, doar că, în acest caz, suma scoasă nu poate depăși 50 mii de euro sau echivalentul lor.

Conversia în lei sau alte valute se realizează conform cursului oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei (BNM), valabil la ziua trecerii frontierei de stat.

Astfel, pentru scoaterea din țară a sumelor de la 10 mii până la 50 mii de euro, persoanele trebuie să prezinte actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti (formularul TV-28) și/sau o permisiune pentru scoaterea valutei, eliberată de băncile licenţiate şi/sau o autorizaţie pentru scoaterea mijloacelor băneşti, eliberată de BNM.

Banii declarați nu sunt impozitați, însă, în cazul depistării numerarului care depășește 10 mii de euro, persoanele care nu l-au declarat vor fi sancționate contravențional sau penal, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Persoanele trebuie să mai cunoască că nu se admite expedierea banilor prin intermediul coletelor poștale sau al bagajelor neînsoțite.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!