ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Etnologul Victor Cirimpei s-a stins din viață

17:44 | 11.03.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Etnologul Victor Cirimpei, doctor în filologie, cercetător la Institutul de Filologie ”B.P. Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 79 de ani, informează MOLDPRES.

Vestea tristă a fost confirmată de feciorul său, Marcel Cirimpei.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Institutului de Filologie Română "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Nina Corcinschi, a afirmat că a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a cercetătorului Victor Cirimpei, autor de studii de referinţă în domeniul folcloristicii româneşti. ”Victor Cirimpei a fost un folclorist de vocaţie, cu un parcurs academic de 50 de ani la Institut, timp în care a publicat un număr impresionant de monografii şi articole ştiinţifice şi a fost un exemplu de energie vitală, optimism, capacitate de creaţie”, a mai spus Nina Corcinschi.

Potrivit profesorului universitar Ion Ciocanu, activitatea ştiinţifică a lui Victor Cirimpei s-a axat pe mai multe direcţii: istoria folcloristicii româneşti, cultura etnologică a românilor în contextul universal, funcţionarea comicului popular, interferenţele folclorului cu literatura, editarea ştiinţifică a monumentelor de creaţie populară ş.a.

Victor Cirimpei s-a născut la 15 februarie 1940 în satul Drăgăneşti, judeţul Bălţi. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova (1964). Şi-a continuat studiile de doctorat la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova (1964-1967). În 1968 a susţinut teza de doctor în filologie. Din acelaşi an a fost angajat în calitate de cercetător ştiinţific la sectorul de folclor al Institutului de Limbă şi Literatură al AŞM, azi Institutul de Filologie.

Victor Cirimpei a publicat peste 130 de lucrări, dintre care: cinci monografii, cinci volume de cercetări şi materiale etnofolclorice, 11 articole şi studii consacrate lui Dimitrie Cantemir ş.a. Este coautor al colecţiilor de folclor din zonele Codri, Bugeac, nordul Moldovei, stepa Bălţilor, din Caucazul de Nord, Maramureş şi Ţara Fagilor. A semnat volumele ştiinţifice: „Folclorul şi contemporaneitatea”, „Genuri şi specii folclorice”, „Realizări ale folcloristicii timpurii moldoveneşti”, culegerile „Argumente basarabene”, „Snoave şi anecdote”, „Ace pentru cojoace”, „Soare nou răsare” ş.a.

img19001954

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!