ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Comrat va fi lansat un centru pentru femeile abuzate, precum şi cu dizabilităţi

12:22 | 03.04.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/.  Centrul din UTA Gagauz-Yeri, destinat femeilor care suferă din cauza violenţei, va fi accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Instituţia va avea un design universal, adaptat la necesităţile tuturor beneficiarilor, şi va fi dată în folosinţă până la finele anului curent, transmite MOLDPRES.

Centrul va fi deschis în baza unei colaborări dintre Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi administraţia de la Comrat.

„Viitorul centru va putea adăposti concomitent până la şase femei cu copii, pentru o perioadă de până la şase luni. Echipa serviciului social va facilita rezolvarea problemelor cu care se confruntă femeile şi va contribui la reintegrarea acestora în comunitate. Astfel, centrul va oferi asistenţă psihologică, socială şi juridică. În caz de necesitate, femeile vor fi ajutate să acceseze și alte servicii publice, cum ar fi cele medicale”, susţine Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect la PNUD.

La rândul său, Olesea Tanasoglo, viceguvernator al autonomiei găgăuze,  a afirmat  că acest serviciu este o necesitate pentru regiune. „În multe localităţi activează deja echipe multidisciplinare care au sarcina să prevină violenţa în familie. Calitatea acestor intervenţii însă se va îmbunătăţi considerabil, datorită centrului social, unde fiecare femeie se va putea simţi în siguranţă”, a spus Olesea Tanasoglo.

Pentru a afla păreri privind proiectarea şi amenajarea  viitorului centru, iniţiatorii programului au organizat recent un exerciţiu numit "user safari". Acesta permite implementarea principiului de design universal, accesibil pentru toţi beneficiarii. La exerciţiu au participat specialişti în protecţia socială, psihologi, reprezentanţi ai companiei de construcţie.

Potrivit psihologului Lilia Gorceag, adăpostul pentru eventuale victime ale violenței va contribui la soluţionarea mai multor probleme. „Aici femeile vor avea nu doar un loc de dormit, haine de schimb şi hrană, dar vor fi ajutate să depăşească situaţia de criză şi să se reintegreze din punct de vedere social”, a precizat Lilia Gorceag.

Iniţiativa de deschidere a unui centru social destinat femeilor care au fost abuzate se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Pentru amenajarea centrului de găzduire, se va aloca finanţare în sumă de 90 de mii de dolari. Pentru suplimentarea bugetului centrului a fost lansată şi o campanie de colectare de fonduri, prin intermediul platformei sprijina.md.

img19002635

img19002635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!