ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova vor fi deschise 37 de secții de votare pentru alegerile prezidenţiale din România

11:30 | 01.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. La alegerile pentru președintele României, cetățenii români pot vota la 37 de secții de votare deschise în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut vineri, 1 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Chișinău, Daniel Ioniţă, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cetățenii români care se află în Republica Moldova, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul țării, pot vota la orice secție de votare organizată în Republica Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare. Anul acesta, în premieră în sistemul electoral românesc, votul în străinătate se va derula pe parcursul a trei zile. Astfel, cetăţenii români din Republica Moldova vor putea vota începând cu ziua de vineri, 8 noiembrie. Vineri, secţiile de vot îşi vor deschide uşile la ora 12.00 şi se vor închide la ora 21.00.

Sâmbătă, 9 noiembrie, şi duminică, 10 noiembrie, votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00.  “Alegătorii care duminică la ora 21.00 se vor afla încă la sediul secţiei de vot, precum şi cei care vor fi în rând în afara sediului secţiei de votare, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59”, a adăugat Ioniţă.

Diplomatul a precizat că cetăţenii români care au ales să voteze prin corespondență pot depune plicurile speciale la poştă până la data de 7 noiembrie. El a adăugat că la alegerile din 10 noiembrie se va vota doar în baza actelor de identitate valabile, iar votul multiplu se va pedepsi conform legislaţiei.

La data de 10 noiembrie, în România vor avea loc alegeri prezidențiale. În cursa pentru șefia de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați, printre care actual preşedinte, Klaus Iohannis, și fostul premier, Viorica Dăncilă.

Conform legislaţiei României, președintele ţării se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați care au cumulate cele mai multe voturi.

img19008762

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!