ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Eremei Priseajniuc: „Cetățenii vor fi asigurați cu vaccinuri antigripale și anticovid de calitate și la prețuri accesibile”

10:02 | 29.09.2020 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat „MOLDPRES” de către Eremei Priseajniuc, director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

MOLDPRES: Domnule Director, probabil mai mult ca oricând cetățenii țării noastre sunt îngrijorați atât de pandemia COVID-19, cât și de suprapunerea ei cu gripa sezonieră. Multă lume întreabă când vor apărea vaccinurile antigripale? Accesul la medicament va fi ca și în anii trecuți sau, ținând cont de solicitările crescute, se va merge pe experiența țărilor cu sisteme sanitare puternice?

Eremei Priseajniuc: Situația pandemică cauzată de COVID-19 a generat multiple provocări pentru procesele aferente sistemului de sănătate, la nivel global, indiscutabil și la nivel național, iar îngrijorările oamenilor la acest capitol reprezintă preocupările prioritare ale Agenției Medicamentului, astfel, încât să răspundem prompt și să garantăm pe deplin necesitățile țării în asigurarea populației cu medicamente și dispozitive medicale.

Suntem în dialog permanent cu reprezentanții industriei farmaceutice, companiile de cercetare clinică, distribuitorii de medicamente, ca și autoritate publică regulatorie în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale, pentru a asigura accesibilitatea, inclusiv a celor mai noi produse și în Republica Moldova. Prioritizăm procedurile necesare pentru autorizarea medicamentelor, incluse în protocoalele clinice naționale, precum și derularea studiilor clinice conexe tratamentului infecției COVID-19, sincronizându-ne eforturile cu autoritățile responsabile în lupta cu pandemia.

Cu atât mai mult, exact ca și în alte state, în timp ce companiile farmaceutice identifică și propun soluții de tratament, am agreat că formarea stocurilor de medicamente pentru pacienții noștri urmează să corespundă nivelului de calitate, eficiență și siguranță.

Desigur că experiența altor țări ne orientează inclusiv asupra mobilizării capacităților interne de producție în situații de criză globală și pe dimensiunea aceasta Agenția a întreprins acțiuni concludente în stabilirea priorităților pentru producătorii autohtoni, în special acolo unde există capacități de producere, prin concentrarea eforturilor asupra producerii medicamentelor și altor produse medicale, utilizate în profilaxia și tratamentul COVID-19.

Pentru moment, Agenția asigură derularea proceselor instituționale privind autorizarea importului medicamentelor pentru necesitățile sistemului de sănătate public, tratamentelor private și orientează eforturile pentru neadmiterea unor eventuale deficite sau creșteri de preț pe segmentul farmaceutic.

Suntem concentrați și manifestăm atenție sporită în ceea ce privește solidarizarea interinstituțională și interstatală pe dimensiunea depășirii crizei sanitare globale COVID-19, dar și a gripei sezoniere, în special pe aspectul imunizării populației, exercițiu în care s-au angajat deja majoritatea statelor prin negociere sau proceduri de precontractare a companiilor farmaceutice, prin planificarea achizițiilor și a coordonării distribuirii vaccinurilor.

Dacă e să vorbim despre vaccinurile antigripale pentru sezonul curent, acestea urmează să parcurgă mecanismul funcțional și aplicabil în anii precedenți, ceea ce înseamnă că autoritățile responsabile asigură planificarea achiziționării și distribuirii vaccinurilor pentru grupurile de risc stabilite, ce constituie până la 10% din numărul total al populației. În contextul dat, experiența altor țări indică despre necesitatea extinderii accesului sau asigurarea disponibilității vaccinurilor pe piața farmaceutică tuturor categoriilor de populație, nu doar celor incluse în grupurile de risc. Suntem în proces de examinare și cu siguranță, în conlucrare cu părțile interesate, vom identifica soluții de reglementare ulterioară.

MOLDPRES: Se cunoaște deja ce vaccinuri antigripale vor fi achiziționate și în ce termene?

E.P.: Achiziționarea vaccinurilor antigripale pentru imunizarea grupurilor de risc ale populației se asigură de autoritatea responsabilă de procedura de achiziții publice pentru necesitățile sistemului de sănătate (CAPCS), care, conform informației pe care o deținem este deja în derulare. Desigur, eforturile sunt conjugate cu organul responsabil de sănătatea publică (ANSP), în coordonare directă cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care planifică distribuirea vaccinului, astfel încât imunizarea să fie asigurată până la începerea sezonului rece. Ca și regulator național în domeniului medicamentului, AMDM dezvoltă pe acest segment vizibilitatea și atractivitatea pieței farmaceutice pentru ca accesibilitatea vaccinurilor în Republica Moldova, prin prisma achizițiilor publice, să fie una concurențială și diversă. Până în prezent, Agenția a asigurat autorizarea în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor a mai multor tipuri de vaccinuri antigripale, cu producători din Olanda, Franța și Coreea de Sud.

MOLDPRES: În presă apar informații despre elaborarea testelor care indică clar și distinct prezența în organismul omului a gripei sau COVID-19. Există perspective să apară și la noi acest test?

E.P.: Întâi de toate, să clarificăm că însăși testele pentru COVID-19 pot fi de două tipuri: cele care detectează prezența particulelor virale SARS-CoV-2 și cele care indică prezența răspunsului imun, adică o expunere anterioară. Primul grup, la rândul său pot fi cele care detectează secvențe de acizi nucleici și funcționează prin metoda RT-PCR, și cele care detectează fragmente proteice de suprafață, adică anticorpi. Testele de tip RT-PCR pot fi efectuate numai cu echipamente de laborator specializate și sunt de durată. Pe de altă parte, există și teste rapide de diagnostic, care pot fi efectuate în imediata apropiere de cetățean, dar care însă au o specificitate și o sensibilitate mai mică.

La etapa dată există suficiente modele de teste utilizabile pentru gestionarea COVID-19, atât pe plan global, cât și pe plan local. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat pentru a fi plasate pe piață 17 sisteme de testare COVID-19.

Testarea pentru virusul gripal are loc sistematic, conform normelor stabilite, în laboratoarele specializate. Concomitent, sistemele actuale de testare permit identificarea exactă a tipului de virus și raportarea în circuitul internațional de prelucrare epidemiologică a datelor.

MOLDPRES: Avem foarte multe informații, adesea contradictorii, despre calitatea și termenele apariției vaccinului antiCOVID-19. Vaccinurile companiilor rusești, chineze, Astra Zeneca, Moderna și altele se află într-o competiție contra cronometru. Care sunt previziunile pentru Republica Moldova? Când vom avea vaccinurile anti COVID-19?

E.P.: Pe 17 iunie curent, Comisia Europeană a prezentat o strategie privind accelerarea creării, fabricării și furnizării pe scară largă a vaccinurilor sigure și eficace împotriva COVID-19. Evident, că niciun stat nu are capacitatea de a asigura de unul singur investițiile necesare pentru crearea și producerea unui număr suficient de vaccinuri, astfel doar în spirit unitar se pot asigura soluții pe acest segment.

Totodată, aș menționa că în luna august, Comisia a semnat primele contracte privind achiziția unui vaccin pentru asigurarea statelor membre cu cantitățile necesare, de îndată ce va fi dovedit că este sigur, cu AstraZeneca și Sanofi-GSK, precum și au fost purtate discuții preliminare cu Johnson & Johnson, CureVac, Moderna, BioNTech etc. Conform condițiilor stabilite în contractele menționate, statele membre ale UE vor putea dona o parte din aceste vaccinuri altor țări europene, non-UE.

În acest sens, asociindu-ne în totalitate angajamentului Guvernului privind asigurarea țării cu necesarul de medicamente, ca și autoritate administrativ centrală responsabilă de securitatea farmaceutică, în perioada 12-13 august curent, am întreprins o vizită de lucru la București, la invitația omologului meu, Bujor Eugen Almășan, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

În cadrul vizitei, am avut discuții foarte bune cu Raed Arafat, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne al României, persoană cheie care gestionează, inclusiv criza pandemică și cu Dr. Cristian Bușoi, europarlamentar, președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European, raportor pentru Programul de Sănătate al UE, 2021-2027. Mai mult decât atât, în urma solicitării noastre, domnul Bușoi a expediat un demers în adresa Comisarului European pentru Sănătate, Stella Kyriakides, prin care, solicită sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesivir-ului, preparat utilizat în tratamentul COVID-19. Am primit asigurări că vor fi depuse eforturi considerabile ca cetățenii noștri să aibă acces la vaccinuri concomitent și alături de țările UE.

Printre altele, în premieră, în Moldova a ajuns recent primul lot de medicamente Remdesivir, cel mai solicitat și căutat preparat din lume, prevăzut în Protocolul Clinic Național provizoriu ”Infecția cu coronavirus tip nou”.

Totodată, țin să subliniez și despre importanța metodelor inovatoare de tratament, a cercetării și a studiilor clinice pentru medicamentele anti-COVID19, un rol aparte având aici Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” și catedrele de specialitate.

MOLDPRES: Evident că în acest sezon vor exista cereri de vaccinare mult peste cifrele anilor trecuți. Dispune Republica Moldova de infrastructura necesară, cum ar fi transport, depozite specializate și capacități ale instituțiilor medicale de a administra vaccinul?

E.P.: Coordonarea proceselor aferente imunizării populației sunt efectuate de Agenția Națională de Sănătate Publică, în strânsă colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și suportul partenerilor, precum OMS, UNICEF, Delegația UE etc. Din câte cunoaștem, s-a planificat asigurarea prioritară cu vaccin a grupurilor de risc stabilite de autorități. Pentru Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este important, după cum am menționat, dezvoltarea mecanismelor, care să asigure accesibilitate tuturor beneficiarilor, astfel garantându-le apriori drepturi egale în ceea ce privește ocrotirea sănătății.

MOLDPRES: Cum poate contribui sectorul privat la o concurență loială în procesul combaterii COVID-19 și cum poate fi temperată creșterea prețurilor la vaccinuri?

E.P.: Consider că concurența trebuie încurajată, care de altfel contribuie la asigurarea concomitentă a accesibilității economice și de calitate a produselor medicamentoase. Desigur că producerea medicamentelor necesare tratamentului COVID-19 trebuie să se fundamenteze pe criterii și cerințe prestabilite, indiscutabil de OMS, iar interesul economic urmează a fi gestionat prin reglementări consecvente, care să garanteze siguranța financiară a sistemelor de sănătate și a beneficiarilor în particular.

Temperarea creșterii prețurilor la vaccinuri poate fi predictibilă în condiții pre-contractuale, de investiții prealabile a statelor, care contribuie și se implică cu resurse la dinamica pozitivă a cercetărilor științifice în dorința de a-și proteja cetățenii săi.

În final cred cu tărie că o piața mai flexibilă, mai concurențială, mai ieftină pentru cetățeni poate fi asigurată și prin comercializarea vaccinurilor de calitate în farmacii, așa cum se procedează în țările europene.

MOLDPRES: Vă mulțumim pentru interviu. 

 

img20007741

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!