ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituţiile europene din ţara noastră au participat la Ziua Mondială a Curăţeniei

10:09 | 16.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Mai multe structuri europene cu sediul în țara noastră, în frunte cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, au participat la ediția din acest an a Zilei Mondiale a Curăţeniei, desfăşurată în a treia sâmbătă a lunii septembrie, transmite MOLDPRES.

Campania s-a desfăşurat în satul Oxentea, situat în raionul Dubăsari, pe malul râului Nistru. „Peste 120 de persoane s-au alăturat pentru a curăța localitatea Oxentea. Diplomați, angajați ai instituţiilor din localitate, elevi ai gimnaziului și locuitori din zonă, au  curățat împreună parcul din Oxentea, au adunat zeci de saci, gunoiul colectat fiind separat în hârtie, plastic, sticlă pentru o reciclare ulterioară mai ușoară”, indică Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Curățarea unui sat este la fel de importantă ca și promovarea unei planete mai curate. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană întreprinde acțiuni atât pentru a proteja mediul ambiant, cât și pentru a genera mai puține deșeuri și mai puțină poluare. Astăzi, la Oxentea, am demonstrat cu toții că, prin efort comun, putem schimba în bine locul unde trăim, muncim sau studiem. Cu această ocazie, vă invit să susțineți cu toții această inițiativă apropierea casei dumneavoastră și să participați alături de membrii familiei, de prieteni și de întreaga comunitate. Haideți să facem din această inițiativă un stil de viață, un obicei util”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Campania dedicată Zilei Curățeniei în Republica Moldova este derulată la nivel național de către Centrul Național de Mediu.

Ziua Mondială a Curățeniei este un program anual de acțiune socială desfășurat la nivel internaţional, care are drept scop combaterea crizei deșeurilor gestionate greșit. Ziua Mondială a Curățeniei reunește milioane de voluntari, guverne și organizații, în 197 de țări și teritorii, pentru a combate criza globală a deșeurilor gestionate greșit și pentru a contribui la crearea unei lumi noi, mai ecologice.

Evenimentul „Ziua Mondială a Curățeniei” desfășurat în satul Oxentea se aliniază la campania generală dedicată Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, marcată în Republica Moldova în lunile septembrie și octombrie, sub genericul „Construind viitorul: energie ecologică, regenerabilă și șanse egale”. Săptămânile Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde au demarat odată cu Festivalul „Sun Dă-i Fest” și se vor încheia cu Conferința internațională a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 28), planificată în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.

Foto: Delegația UE

img23007257

img23007257

img23007257

img23007257

img23007257

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!