ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniunea Platformei de sprijin pentru Moldova: Reprezentanți ai peste 30 de state și organizații internaționale vin pe 17 octombrie la Chișinău

11:33 | 20.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova va avea loc pe 17 octombrie la Chișinău. Evenimentul va reuni reprezentanți ai peste 30 de state și organizații internaționale. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul Dorin Recean, înainte de ședința Guvernului, transmite MOLDPRES. 

Premierul a punctat că la reuniune vor fi examinate necesitățile de sprijin pentru Republica Moldova. „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova a fost inițiată de România, Franța și Germania, de către prietenii noștri pentru a aduna toate țările din Uniunea Europeană și din afara ei, care au simțit că vor să ne sprijine în contextul crizei generate de războiul din Ucraina”, a spus Dorin Recean.

„La reuniunile anterioare de la Berlin, București și Paris, Republica Moldova a primit sprijin inclusiv pentru compensarea cheltuielilor în factură, pentru ca să putem ajuta agricultorii cu motorină gratis, dar și proiecte de infrastructură. La reuniunea din acest an, Guvernul va discuta împreună cu peste 30 de țări și organizații internaționale sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de salarii și pensii, pentru suportul păturilor vulnerabile ale societății”, a punctat șeful Executivului.

Dorin Recean a precizat că la eveniment se va discuta despre două fonduri de dezvoltare pentru Republica Moldova, „pentru ca să putem recupera pierderile de la descreșterea economică, dar și să pornim pe o cale de dezvoltare”. Primul fond se referă la dezvoltarea infrastructurii, iar cel de-al doilea fond vizează tranziția energetică și ajustarea la schimbările de mediu.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. 

img23007345

img23007345

img23007345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!