ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salariile medicilor vor crește cu 15 %, iar profesorii vor primi un spor unic de cinci mii de lei

12:28 | 25.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Salariile medicilor vor crește cu 15 la sută, iar profesorii vor beneficia de o plată unică de cinci mii de lei. Inițiativele fac parte din Programul „Spor pentru Moldova”, prezentat astăzi de premierul Dorin Recean, transmite MOLDPRES.  

„Vom aloca un suport pentru sănătate care constă dintr-o creștere de 15 la sută a salariilor tuturor medicilor și tuturor asistentelor medicale și infirmierilor. Asta se referă la 48 de mii de persoane din instituții finanțate din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, dar se referă și la spitale care nu sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, cum ar fi spitalul MAI, al Ministerului Apărării, Centrul de reabilitare și plasament, medicii din instituțiile penitenciare și la medicii legiști, care vor avea o creștere de 26 la sută. Astfel, salariul unui medic va crește de la 17344 de lei, până la 19945 de lei”, a spus Dorin Recean.

Guvernul va acorda un spor și pentru educație, de care vor beneficia în total peste 100 de mii de persoane. Acesta presupune că toți profesorii vor primi o plată unică de cinci mii de lei, iar 35 de mii de persoane, cadre non-didactice, vor primi un spor unic de trei mii de lei.

„Pentru toți profesorii, din toate instituțiile de învățământ vom oferi o plată unică de cinci mii de lei. De aceasta vor beneficia 66 de mii de persoane. În plus, peste 35 de mii de persoane, cadre non-didactice vor primi un spor unic de trei mii de lei. Este pentru prima dată când de acest spor beneficiază întreg sistemul de învățământ, cercetătorii, cadrele didactice, cadre didactice auxiliare, cadre non-didactice din grădinițe, școli, școli profesionale, colegii. În total, peste 100 de mii de persoane vor beneficia de un spor pentru educație”, a precizat șeful Executivului.

Programul „Spor pentru Moldova”, prezentat astăzi de premierul Dorin Recean, însumează 1,3 miliarde de lei (65 mln de euro) și va avea impact direct asupra a 170 de mii de persoane. Prim-ministrul va merge săptămâna viitoare în Parlament pentru a prezenta spre aprobare noul Program. 

img23007471

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!