ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul ministru al Finanțelor a depus jurământul de învestire

15:25 | 28.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Noul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, a depus astăzi jurământul de învestire, în prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite MOLDPRES.

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova. Președintele Maia Sandu a urat succes noului ministru și a trasat principalele priorități în domeniu.

„Așteptările societății și ale mediului de afaceri sunt foarte clare: vrem mai puțină birocrație pentru oamenii de afaceri onești și vrem să acționați cu fermitate împotriva celor care încearcă să facă evaziune fiscală și să ocolească legea. Vrem mai multă transparență în sfera achizițiilor publice și eficiență în administrarea resurselor statului, inclusiv resursele generate pe intern, dar și asistența externă. Experiența dvs. în domeniul administrării fiscale este valoroasă pentru continuarea eforturilor de reducere a birocrației în domeniul fiscal și vamal. Anul viitor va intra în vigoare noul cod vamal și veți avea foarte mult de lucru pentru a pune în aplicare prevederile acestuia. Aveți o misiune dificilă. Am încrederea că o să vă descurcați împreună cu echipa de la minister și ne dorim să vedem cât mai multe rezultate bune pentru cetățeni”, a menționat șefa statului. 

Maia Sandu a spus că noul ministru „va conduce instituția care veghează la buna și chibzuita utilizare a banilor publici, banii noștri ai tuturor, aceasta fiind o misiune responsabilă”. „Resursele sunt întotdeauna limitate, indiferent despre ce țară am vorbi, cu atât mai mult în țara noastră e nevoie să cheltuim banii judicios, să reușim să facem față necesităților curente, dar și să facem investiții pentru dezvoltarea țării”, a menționat oficialul.

Totodată, Maia Sandu a mulțumit fostei ministre a Finanțelor, Veronica Sirețeanu, pentru activitatea desfășurată. „Veronica Sirețeanu a acceptat să preia responsabilitatea pentru administrarea Ministerului Finanțelor într-o perioadă economică dificilă. Ea a reușit să asigure o gestionare corectă și eficientă a resurselor bugetului public. Îi suntem recunoscători pentru efortul pe care l-a făcut și îi urăm multă sănătate și fericire în etapa nouă din viața ei”, a spus Maia Sandu.

Noul ministru al Finanțelor o va înlocui pe Veronica Sirețeanu, care și-a încheiat mandatul în contextul plecării în concediu de maternitate. Decretul de numire a lui Petru Rotaru a fost semnat de șefa statului miercuri, 27 septembrie, la fel ca și cel de demisie a ministrului Veronica Sirețeanu.

Petru Rotaru a activat în domeniul financiar fiscal începând cu anul 2006, atât în sectorul privat, cât și în cel public. În perioada 2010-2012, acesta a condus Inspectoratul Fiscal de Stat Ialoveni, iar începând cu luna martie curent a ocupat funcția de șef al Serviciului Fiscal de Stat.

img23007594

img23007594

img23007594

img23007594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!