ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Planul Național pentru Aderarea la UE a fost prezentat spre consultări publice

11:33 | 29.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Planul Național pentru Aderarea la Uniunea Europeană a fost prezentat spre consultări publice. Anunțul a fost făcut astăzi de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, informează MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că documentul reprezintă o etapă esențială pentru parcursul european al țării noastre, înlocuind toate demersurile anterioare și care reflectă cu claritate obiectivul nostru național: să pregătim Republica Moldova pentru aderarea la UE către anul 2030.

„Sunt bucuros să anunț că am ajuns în momentul în care prezentăm spre consultări publice Planul Național pentru Aderarea la UE. Acesta reprezintă un pas crucial către consolidarea legăturilor noastre cu familia europeană și va deveni temelia procesului de aderare, prin care vom adapta și integra acquis-ul comunitar în legislația națională. În prezent, suntem în plin proces de evaluare a corespunderii legislației naționale în raport cu legislația europeană și de atribuire a documentelor necesare pentru instituțiile responsabile de implementarea acestora. Planul va fi dezvoltat substanțial în urma procesului de evaluare, făcut împreună cu Comisia Europeană”, a specificat Nicu Popescu.

Totodată, oficialul i-a invitat pe toți cei interesați să participe la consultările publice și să împărtășească opinii și sugestii. „Aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un obiectiv major pentru țara noastră, iar implicarea cetățenilor este crucială pentru construirea unui viitor mai prosper în cadrul comunității europene”, a spus Nicu Popescu.

În iunie anul trecut, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Autorităților de la Chișinău le-au fost înaintate nouă condiționalități pentru a trece la următoarea etapă de aderare - cea a negocierilor. În toamna anului curent, va fi evaluat nivelul de implementare a recomandărilor Comisiei Europene.

img23007620

img23007620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!