ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 13 octombrie

18:39 | 13.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 13 octombrie, a inclus un briefing susţinut de candidatul Partidului ”Renaștere” pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Vasile Bolea, cu tema: “Problemele cu care se confruntă domeniul construcțiilor și soluții”. Candidatul a subliniat necesitatea unui plan clar de dezvoltare urbană pentru Chișinău. „Cu măsuri precum revizuirea reglementărilor și investirea în infrastructură durabilă, ne angajăm să aducem inovație și viziune în sector”, a spus Vasile Bolea.

Tot astăzi, a susținut o conferinţă de presă şi președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională, Ion Ceban,

Liderul MAN a prezentat măsurile ce ţin de Infrastructura Verde-Albastră, un proiect, parte componentă a Programului pentru Orașe Verzi (Green City Action Plan) ce vizează reabilitarea râului Bâc; Transport public durabil; Managementul deșeurilor; Reabilitarea drumurilor; Apă și canalizare; Eficiența energetică și reabilitarea clădirilor publice. „Aceste proiecte au contribuit semnificativ la îmbunătățirea calității vieții în Chişinău și la promovarea unui oraș mai durabil și mai rezistent la schimbările climatice”, a relevat Ion Ceban.

Preşedinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Arina Spătaru, a atenționat asupra „efectelor dezastruoase pentru economia Republicii Moldova, ce ar putea fi provocate de un proiect de lege propus de Ministerul Justiției și care prevede eliminarea analizei impactului de reglementare în procesul de elaborare a cadrului legislativ”.

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală a acreditat cinci persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Asociația pentru siguranța urbană și mediere din Moldova” și cinci persoane în calitate de observatori internaționali din partea Ambasadei Republicii Turcia în Republica Moldova. Totodată, au fost confirmați cinci jurnaliști din partea Asociației Obștești Piligrim Demo. Până în prezent, CEC a acreditat în total 844 de observatori, dintre care 106 internaționali și 738 naționali și a confirmat 27 de jurnaliști. 

O altă decizie CEC prevede că posterele informative vor fi tipărite în limbile română și rusă, explică procedura de vot și conține informații despre eventuale încălcări ale procesului electoral în ziua alegerilor. Aceste materiale vor fi afișate în secțiile de votare.

Comisia Electorală Centrală a mai aprobat, în ședința de astăzi, Codul de conduită a funcționarilor electorali. Documentul stabilește principiile şi normele de conduită profesională a funcţionarilor electorali, defineşte şi ghidează acţiunile acestora în perioada electorală.

img23008049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!