ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul șef al CNA a prezentat un raport de activitate

15:37 | 26.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. După ce Legislativul a luat act de demisia lui Iulian Rusu, fostul șef al Centrului Național Anticorupție /CNA/ a ținut astăzi un briefing, în cadrul căruia a prezentat rezultatele activității instituției pe durata mandatului său. Fostul șef al CNA nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Iulian Rusu, în cei aproape doi ani de mandat, instituția a investigat mai mulți funcționari publici, șefi de instituții, președinți de raion, precum și judecători și procurori.

“Pe parcursul respectivei perioade, în cadrul CNA au fost examinate 1228 de infracțiuni, dintre care 480 au fost finalizate și 307 au fost acceptate de procurori pentru a fi remise în instanța de judecată cu propunere de învinuire. De asemenea, vreau să atrag atenția asupra rezultatelor foarte bune care au fost atinse de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Respectiv, în această perioadă am reușit să aplicăm sechestre pe bunuri în valoare de 2,6 miliarde de lei. O bună parte din aceste sechestre au fost aplicate în afara țării”, a spus Rusu.

Fostul șef de la CNA a menționat că în ultima perioadă instituția a colaborat cu mai multe structuri similare din țările europene. El a adăugat că au fost transmise către autorități 550 de rapoarte de expertiză și 14 rapoarte de analiză strategică.

„Vreau, de asemenea, să atenționez că au fost depuse eforturi importante pentru a curăța centrul de angajați cu suspiciuni de comitere a actelor de corupție. Astfel, în această perioadă au plecat 50 de persoane și au fost angajate altele 45 pentru o procedură foarte riguroasă de verificare, inclusiv trecerea poligrafului”, a conchis Rusu.

Iulian Rusu a fost numit la data de 3 februarie 2022 în funcția de director al Centrului Național Anticorupție, pentru un mandat de cinci ani. El este absolvent al Universității Oxford, având titlu de magistru în drept. Până a fi numit director al CNA, a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției și cea de director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

img23008459

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!