
S-au împlinit 90 de ani de la apariția la Chișinău a revistei ”Viața Basarabiei”
Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Zilele acestea s-au împlinit 90 de ani de la apariția la Chișinău a revistei literare ”Viața Basarabiei”, informează MOLDPRES.
”Viața Basarabiei” a fost o revistă lunară de literatură și de cultură generală, care a fost editată, între ianuarie 1932 - iulie 1944, de Asociația culturală „Cuvânt Moldovenesc”, condusă de Pan Halippa. Cofondator a fost și Nicolae Costenco. Revista își propunea să propage programul literar al Asociației, și anume „crearea, ajutorarea și susținerea faptelor de cultură națională și educație cetățenească”, „să ajute Basarabia în scop de a progresa pe calea culturii naționale, educației cetățenești, încurajând-o și sprijinind-o în toate începuturile bune”.
Între anii 1932-1934 redactor este Al. Terziman, iar din martie 1934 până la sfârșitul lui 1937 redactor-șef este Nicolae Costenco și poetul Vasile Luțcan. De la 1 ianuarie 1938 ”Viața Basarabiei este redactată de Vasile Neaga, Nicolae Spătaru, Petre Ștefănucă, T. Știrbu, Nicolae Moroșan ș.a. În perioada editării la București, revista este redactată de Sergiu Matei Nica și Octav Sargețiu. Revista ”Viața Basarabiei” a apărut lunar mai întâi la Chișinău, din ianuarie 1932 până în mai - iulie 1944, apoi la București (1940-1944).
La “Viața Basarabiei” au colaborat peste 120 de scriitori, poeți, ziariști, eseiști, istorici, filologi, juriști, avocați, preoți, economiști etc. Aici s-a format o pleiadă de poeți și scriitori, precum: Liuba Dumitriu, Sergiu Grosu, Radu Gyr, Teodor Nencev, Alexandru Robot, Nicolae Spătaru, Dominte Timonu, Vladimir Cavarnali, Olga Crușevan, Nicolae Costenco, Pan Halippa, Petru Ștefănucă, Bogdan Istru, Vasile Luțcan, George Meniuc, Sergiu M. Nica, Octavian Sargețiu, Mihai Boboc, Ion Buzdugan, Constantin Ciopraga, Lotis Dolenga, Anton Luțcan, Iacov Slavov, Andrei Tibereanu și mulți alții.
În anul 2000 Uniunea Scriitorilor din Moldova și Uniunea Scriitorilor din România au reluat editarea revistei ”Viața Basarabiei”, serie nouă, cu apariție trimestrială. Din anul 2002 director al revistei „Viața Basarabiei” - serie nouă este academicianul Mihai Cimpoi.
FOTO // Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”: un ultim omagiu adus maestrului Eugen Doga
Centrul Național al Cinematografiei va finanța cu 13,3 milioane de lei nouă proiecte cinematografice în 2025
Programul funeraliilor Maestrului Eugen Doga. 5 iunie – Zi de doliu național în Republica Moldova
Paula Seling: „Fiecare concert alături de maestrul Doga a fost o lecție de rafinament”
Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, despre visul împlinit al lui Eugen Doga și versurile Veronicăi Micle: „Maestrul a cucerit inimile publicului românesc”
Eugen Doga, în amintirea artiștilor. Vasile Iovu: „Era tot timpul cu penița și partiturile în buzunar”
Speakerul Igor Grosu: „Să avem grijă ca muzica lui Eugen Doga să nu moară niciodată”
Premierul Dorin Recean: „Marele compozitor Eugen Doga va rămâne mereu în amintirea noastră prin creațiile sale de neprețuit”
Ziua funeraliilor maestrului Eugen Doga va fi decretată zi de doliu național. Președinta Maia Sandu: „Ne luăm rămas-bun cu durere, dar și cu recunoștință”
Mark Rutte cere aliaților NATO să acționeze pentru dezescaladarea situației din Orientul Mijlociu
Președinta Maia Sandu: Integrarea în UE este singura garanție pentru securitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova
Alertă! Autoritățile îndeamnă cetățenii să evite orice călătorie în Israel. Recomandările MAE pentru moldovenii aflați în această țară
GALERIE FOTO // Donatorii de sânge - eroi ai comunității, celebrați într-un eveniment festiv la Chișinău
Republica Moldova își consolidează parcursul european: Discuții la Bruxelles cu oficiali lituanieni
În Republica Moldova vor fi aplicate norme europene de siguranță pentru navele de pasageri
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge // Speakerul Igor Grosu îndeamnă la solidaritate: „Împreună salvăm vieți”
Alți șaisprezece judecători au promovat evaluarea externă
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a premiului „Europa Noastră 2025”, a fost aplaudată în Parlament
O rețea de contrabandă cu piese auto din Marea Britanie a fost destructurată de oamenii legii. Peste 2.000.000 de lei confiscați
Autoritățile de la București recomandă românilor care se află în Iran să părăsească urgent această țară
Maia Sandu, despre avizul privind denumirea disciplinei „Istoria Românilor”: „Consiliul pentru Egalitate și-a depășit atribuțiile”
Administratorii unui centru de apel din Chișinău, acuzați de evaziune fiscală de peste 164 milioane de lei
Decesul într-un salon de înfrumusețare: Două femei, trimise pe banca acuzaților
O femeie din Strășeni a fost salvată de pompieri după ce a căzut într-o fântână
Israelul a efectuat lovituri împotriva Iranului, care avertizează că va răspunde