
13 case din zone rurale vor fi reabilitate energetic printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană
Locuințele a 13 familii din zone rurale vor fi reabilitate energetic în cadrul unui proiect-pilot finanțat de Uniunea Europeană. Contractele de finanțare au fost semnate astăzi la Chișinău. Acestea sunt primele case individuale care vor beneficia de lucrări de modernizare, din totalul celor 180 de locuințe incluse în program în acest an, transmite MOLDPRES.
Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), primii beneficiari ai programului sunt din raioanele Călărași, Strășeni și Telenești. Pentru toate cele 180 de gospodării incluse în proiectul-pilot, Uniunea Europeană a alocat suma de un milion de euro.
Cu ajutorul acestor surse financiare, beneficiarii vor putea implementa soluții eficiente pentru îmbunătățirea performanței energetice a locuințelor lor. Printre măsurile incluse se numără instalarea centralelor termice pe bază de biocombustibili solizi, izolația termică a pereților exteriori, acoperișului și subsolului locuinței, dar și modernizarea sau instalarea unui sistem de încălzire a apei menajere.
Prezentă la evenimentul de semnare a contractelor, secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac a declarat că autoritățile își propun să investească în următorii ani cel puțin 1,4 miliarde lei în eficientizarea energetică a locuințelor, prin Fondul de Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial. Acest lucru va permite reducerea costurilor la energie pentru populație.
Directorul CNED, Ion Muntean, a afirmat că este pentru prima dată când populația din Republica Moldova beneficiază de acces direct la programe guvernamentale de finanțare pentru eficiența energetică.
Potrivit Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, criza energetică din ultimii doi ani a arătat clar cât de important este să folosim energia într-un mod responsabil și că toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să participe la acest efort.
„UE sprijină poporul moldovean prin toate mijloacele posibile, inclusiv aducând eficiența energetică mai aproape de fiecare locuință. Așa are loc o tranziție verde echitabilă – asigurându-ne că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Jānis Mažeiks.
Verena Zell, șefa Cooperării pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, a menționat că economiile de energie rezultate din renovarea energetică a locuințelor individuale din mediul rural vor reduce cheltuielile gospodăriilor pentru încălzire cu cel puțin 40% și până la 60%.
Claudia Hermes, Director de țară, GIZ Moldova, a comunicat că acest proiect aduce schimbări reale acolo unde ele sunt resimțite cel mai mult, ajutând familiile să trăiască în case mai calde și având costuri mai mici la energie.
Programul face parte dintr-un efort amplu de investiții în eficiența energetică prin intermediul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile în Republica Moldova" (E4M), finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană și Norvegia și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
În perioada octombrie 2024 - ianuarie 2025, în cadrul programului de sprijin, au fost efectuate 58 de audituri energetice ale gospodăriilor din zonele rurale. Auditurile au conturat pierderile energetice pe care le are fiecare casă și au stabilit un set de măsuri clare pentru eficientizarea energetică.
Noi capacități de producere a energiei regenerabile, disponibile pentru investitori
Peste 19 miliarde de lei, acumulate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în șase luni ale anului curent
ANSA vine cu recomandări pentru combaterea păduchilor de plante
R. Moldova va avea prima cale ferată electrificată: linia Iași – Ungheni, modernizată cu sprijinul UE
Stabilizarea regională aduce ieftiniri la carburanți în R. Moldova
Prejudiciu de peste 11 mln de lei la buget: o asociație patronală, vizată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani
Japonia va continua să susţină domeniul agricol din R. Moldova
BNM și IFC au semnat un Acord de Cooperare în domeniul finanțării durabile
Euro crește, iar dolarul scade ușor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Incendiu de vegetație la Comrat. Patru echipe de salvatori implicate în lupta cu flăcările
VIDEO // Percheziții în capitală. Trei bărbați au fost reținuți într-un dosar privind organizarea ilegală a jocurilor de noroc
Priorități în reforma probațiunii: Inspectoratul Național de Probațiune va fi suplinit cu personal în subdiviziunile teritoriale
Fostul ministru al transporturilor din Rusia a fost găsit decedat. A fost eliberat din funcție în această dimineață
CEC a decis: La Boldurești, Nisporeni, va fi organizată votarea repetată cu aceeași candidați din turul II
Ursula von der Leyen a discutat cu preşedintele american Donald Trump pe tema taxelor vamale
Recomandările salvatorilor, pe timp de caniculă: alcoolul și cafeaua - excluse, limitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Peste 11 mii de persoane, angajate cu sprijinul ANOFM. Ministrul Alexei Buzu: „Ne dorim ca fiecare cetățean să aibă șansa de a munci acasă”
FOTO// Rețeaua de iluminat public din Cahul va fi modernizată până la finele acestui an
Canicula pune în pericol sănătatea animalelor: ANSA cere fermierilor măsuri urgente de protecție