
În condiţii de secetă, viile Pergola și Gable demonstrează performanță, susţin specialiştii
Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Plantațiile de struguri de masă pe sisteme intensive de suport Pergola și Gable au demonstrat performanță, înregistrând recolte înalte de calitate de până la 35 tone de struguri la hectar. Specialiştii estimează că asta în pofida condițiilor climaterice nefavorabile din anul curent, transmite MOLDPRES.
Potrivit lui Andrei Botezatu, specialist în cadrul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), sistemul de suport Pergola a permis menținerea în timp îndelungat a umidității în sol și protejarea boabelor de arsurile razelor și a temperaturilor înalte pe parcursul verii, asigurând formarea și coacerea uniformă a bobițelor, cu aspect atrăgător al ciorchinelor. „Ca urmare a evaluării situației viticultorilor pe care îi asistă proiectul USAID/APM, în anul curent în plantațiile pe suport Pergola sunt recoltate 20-35 de tone de struguri la hectar, în timp ce în viile clasice sunt recoltate în medie 5-7 tone”, a menționat Andrei Botezatu.
La rândul său, Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a precizat că a vizitat recent un agricultor care a reușit în acest an secetos să-și sporească recolta de struguri de aproape patru ori. ”Rezultatul se datorează implicării lui în programul inițiat de proiectul USAID/APM de tranzitare a viilor de la modelul de suport vertical/tradițional la modelul de suport Pergola. Totodată, investind în această tehnologie modernă, producătorul a reușit să sporească calitatea producției, ceea ce i-a permis să ajungă în rețele de comerț din UE. Acest producător ca și alți pionieri din sector pot să inspire și să motiveze alți fermieri dispuși să învețe din experiența viticultorilor avansați”, a declarat șeful misiunii USAID în Moldova.
Specialiștii USAID/APM explică că în condițiile schimbărilor climaterice prin care trecem, tehnologiile intensive de producere a strugurilor de masă sunt cele mai recomandate, iar investițiile necesare înființării unei vii pe sistem de suport Pergola estimate la circa 30 mii de euro la hectar sunt recuperate în timp mai scurt. Totuși, fermierii care vor să planteze vii pe acest sistem, trebuie să aleagă soiuri de viță-de-vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare, precizează specialiștii în domeniu.
În ultimii 15 ani, suprafața noilor plantații de viță de vie cu struguri de masă a fost în continuă creștere. De regulă, producătorii de struguri de masă din Moldova utilizează sistemul de formare a viței-de-vie ”Spalier Vertical”, chiar dacă sistemele intensive Pergola și Gable sunt utilizate pe larg în țări precum Chile, Italia, Spania și SUA. Pe parcursul ultimilor ani, mai mulți producători de struguri din Moldova au preluat acest sistem de suport. În prezent, plantațiile de struguri de masă cultivați pe sistem Pergola și Gable în Republica Moldova au ajuns la circa 300 de hectare, comparativ cu şase hectare atestate acum patru ani. O creștere a suprafețelor plantațiilor de struguri de masă pe aceste sisteme intensive se datorează asistenței proiectului USAID/APM, precum și subvenționării investițiilor pentru înființarea unor astfel de plantații.
Conform experților, din cauza condițiilor climaterice din anul 2020, recolta de struguri de masă în anul curent va fi mai mică cu circa 40 la sută, comparativ cu recolta din anul trecut.
Sursă foto: USAID
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Carburanții se ieftinesc la început de săptămână
Peste 26 de mln de lei, sprijin financiar pentru agricultori: AIPA a autorizat noi plăți în perioada 30 iunie – 4 iulie
Procedura de corectare a plăților la bugetul asigurărilor sociale de stat a fost simplificată. CNAS anunță principalele modificări
Sancțiuni de peste 9,7 milioane de lei, aplicate de Fisc în urma controalelor efectuate în prima jumătate a anului
Serviciul Vamal a încasat peste 700 mil de lei în ultima săptămână
Valoarea compensațiilor la energie acordate antreprenorilor a depășit 65 de milioane de lei
Euro și dolarul cresc la început de săptămână
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Pentru mâine, meteorologii au anunțat Cod galben de caniculă în Republica Moldova
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Republica Moldova va investi 244 de milioane de euro în modernizarea spitalelor și a sistemelor de încălzire
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia