
Sistemul de plăți instant MIA marchează un an de activitate
Sistemul de plăți instant MIA, lansat de Banca Națională a Moldovei (BNM), marchează un an de activitate, timp în care a devenit un instrument esențial pentru transferurile rapide și sigure între cetățeni și mediul de afaceri, transmite MOLDPRES.
Potrivit BNM, în această perioadă, MIA a înregistrat peste 532.000 de utilizatori unici, care au efectuat mai mult de 5 milioane de tranzacții, cu o valoare totală de peste 4,8 miliarde de lei.
Într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii unui an de la lansarea MIA, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a subliniat că modernizarea sistemului financiar din Republica Moldova este un proces continuu, iar autoritățile vor continua să dezvolte servicii financiare moderne și sigure pentru cetățeni.
„Nu ne oprim aici și venim cu servicii financiare de calitate și sigure în continuare pentru cetățenii Republicii Moldova. Recent, Republica Moldova a fost acceptată în sistemul de plăți unice în euro - SEPA. În câteva luni, băncile din Republica Moldova vor putea să ofere tranzacții sigure, rapide și la costuri foarte mici către Uniunea Europeană și din Uniunea Europeană către Republica Moldova”, afirmă guvernatoarea BNM.
MIA permite transferuri instant între conturile bancare ale utilizatorilor, indiferent de instituția financiară la care sunt deschise, utilizând doar numărul de telefon al beneficiarului. Această inovație elimină necesitatea introducerii manuale a datelor bancare, simplificând procesul de plată. De asemenea, pentru a facilita accesul la acest serviciu, MIA oferă transferuri gratuite până la 10.000 de lei lunar, iar pentru sumele care depășesc acest plafon, comisioanele nu sunt mai mari de 5 lei per tranzacție, indiferent de banca utilizatorului.
În decursul primului an de funcționare, sistemul MIA a fost îmbunătățit constant, fiind adăugate funcționalități care facilitează gestionarea plăților digitale. Utilizatorii au acum posibilitatea de a efectua transferuri prin simpla utilizare a unui număr de telefon, de a trimite și primi solicitări de plată, ceea ce face ca împărțirea cheltuielilor sau administrarea datoriilor să fie mult mai simplă. De asemenea, sistemul permite realizarea transferurilor prin scanarea codurilor QR, eliminând astfel riscul erorilor umane și asigurând un nivel ridicat de protecție a datelor personale. O altă funcționalitate apreciată este opțiunea Me2Me, care permite transferuri rapide și gratuite între conturile proprii ale utilizatorilor, deschise la diferite instituții financiare, oferind mai multă flexibilitate în gestionarea resurselor financiare.
Pe lângă beneficiile pentru persoanele fizice, MIA a fost adoptat treptat și de mediul de afaceri, fiind utilizat pentru plăți rapide și sigure în diverse domenii, cum ar fi restaurante, cafenele, agenții turistice și cabinete medicale. Posibilitatea de a efectua plăți prin cod QR pentru achiziționarea de bunuri și servicii a crescut interesul comercianților pentru această soluție modernă de plată, contribuind astfel la digitalizarea economiei.
Pentru viitor, Banca Națională a Moldovei își propune să continue extinderea și dezvoltarea sistemului MIA. Printre priorități se numără facilitarea plăților pentru consumatori prin integrarea unor noi funcționalități, care să facă procesul și mai intuitiv, precum și extinderea rețelei de comercianți care acceptă acest sistem de plată.
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre o destinație din Europa
Impactul înghețurilor din luna aprilie asupra livezilor, analizate de reprezentanții MAIA și Asociația Moldova Fruct
Banca Națională a Moldovei își deschide ușile pentru vizitatori în Noaptea Europeană a Muzeelor
Dolarul crește cu 34 de bani
BNM menține la nivel de 6,5 la sută rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
Lucrările pe drumul M1 frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, în etapă de finalitate
Fiscul a acumulat 1,2 miliarde lei la buget timp de o săptămână
Vinificatori din R. Moldova vor participa pe 16 mai la Vernisajul Vinului de Primăvară
BUGET + // 502 proiecte înregistrate în Programul „Curtea Europeană”, cu finanţare extinsă de la 100 la 250 mln de lei
La Bruxelles continuă screening-ul bilateral pe Capitolul 16 - Fiscalitate
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Ne dorim ca în Republica Moldova să avem cât mai multe familii care să trăiască în bunăstare”
R. Moldova se alătură eforturilor globale dedicate Zilei Mondiale de Acțiune pentru Climă, marcată pe 15 mai
VIDEO // Igor Grosu: „Ne dorim cât mai multe familii fericite în Republica Moldova”
Republica Moldova sărbătorește Ziua Familiei. Evenimentul este marcat printr-o serie de activități desfășurate în toată țara
Dolarul scade cu 20 de bani, iar euro crește ușor
The Guardian: Europa se pregăteşte pentru o „super duminică” electorală
O femeie a fost accidentată mortal în timp ce traversa neregulamentar o stradă din capitală. Poliția examinează ipoteza unei sinucideri
Ucraina este pregătită pentru orice formă de negocieri pentru a pune capăt războiului, susține Zelenski
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de până la 22 grade Celsius
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru Ucraina, care va încerca judecarea responsabililor pentru invazia lansată în 2022
Republica Moldova își propune să accelereze proiectele investiționale și de sprijin economic cu BERD
Resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate în ultimii ani. „Moldova este mai puternică prin familii fericite și în siguranță”
Rezultatele activității entităților ONU Moldova în anul 2024 și prioritățile curente, discutate la Guvern
Licitațiile pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare
Guvernul a aprobat Foaia de parcurs privind reforma administrației publice: „Acest document garantează că la momentul aderării la UE, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică"