
Sistemul de plăți instant MIA marchează un an de activitate
Sistemul de plăți instant MIA, lansat de Banca Națională a Moldovei (BNM), marchează un an de activitate, timp în care a devenit un instrument esențial pentru transferurile rapide și sigure între cetățeni și mediul de afaceri, transmite MOLDPRES.
Potrivit BNM, în această perioadă, MIA a înregistrat peste 532.000 de utilizatori unici, care au efectuat mai mult de 5 milioane de tranzacții, cu o valoare totală de peste 4,8 miliarde de lei.
Într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii unui an de la lansarea MIA, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a subliniat că modernizarea sistemului financiar din Republica Moldova este un proces continuu, iar autoritățile vor continua să dezvolte servicii financiare moderne și sigure pentru cetățeni.
„Nu ne oprim aici și venim cu servicii financiare de calitate și sigure în continuare pentru cetățenii Republicii Moldova. Recent, Republica Moldova a fost acceptată în sistemul de plăți unice în euro - SEPA. În câteva luni, băncile din Republica Moldova vor putea să ofere tranzacții sigure, rapide și la costuri foarte mici către Uniunea Europeană și din Uniunea Europeană către Republica Moldova”, afirmă guvernatoarea BNM.
MIA permite transferuri instant între conturile bancare ale utilizatorilor, indiferent de instituția financiară la care sunt deschise, utilizând doar numărul de telefon al beneficiarului. Această inovație elimină necesitatea introducerii manuale a datelor bancare, simplificând procesul de plată. De asemenea, pentru a facilita accesul la acest serviciu, MIA oferă transferuri gratuite până la 10.000 de lei lunar, iar pentru sumele care depășesc acest plafon, comisioanele nu sunt mai mari de 5 lei per tranzacție, indiferent de banca utilizatorului.
În decursul primului an de funcționare, sistemul MIA a fost îmbunătățit constant, fiind adăugate funcționalități care facilitează gestionarea plăților digitale. Utilizatorii au acum posibilitatea de a efectua transferuri prin simpla utilizare a unui număr de telefon, de a trimite și primi solicitări de plată, ceea ce face ca împărțirea cheltuielilor sau administrarea datoriilor să fie mult mai simplă. De asemenea, sistemul permite realizarea transferurilor prin scanarea codurilor QR, eliminând astfel riscul erorilor umane și asigurând un nivel ridicat de protecție a datelor personale. O altă funcționalitate apreciată este opțiunea Me2Me, care permite transferuri rapide și gratuite între conturile proprii ale utilizatorilor, deschise la diferite instituții financiare, oferind mai multă flexibilitate în gestionarea resurselor financiare.
Pe lângă beneficiile pentru persoanele fizice, MIA a fost adoptat treptat și de mediul de afaceri, fiind utilizat pentru plăți rapide și sigure în diverse domenii, cum ar fi restaurante, cafenele, agenții turistice și cabinete medicale. Posibilitatea de a efectua plăți prin cod QR pentru achiziționarea de bunuri și servicii a crescut interesul comercianților pentru această soluție modernă de plată, contribuind astfel la digitalizarea economiei.
Pentru viitor, Banca Națională a Moldovei își propune să continue extinderea și dezvoltarea sistemului MIA. Printre priorități se numără facilitarea plăților pentru consumatori prin integrarea unor noi funcționalități, care să facă procesul și mai intuitiv, precum și extinderea rețelei de comercianți care acceptă acest sistem de plată.
Noi capacități de producere a energiei regenerabile, disponibile pentru investitori
Peste 19 miliarde de lei, acumulate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în șase luni ale anului curent
ANSA vine cu recomandări pentru combaterea păduchilor de plante
R. Moldova va avea prima cale ferată electrificată: linia Iași – Ungheni, modernizată cu sprijinul UE
Stabilizarea regională aduce ieftiniri la carburanți în R. Moldova
Prejudiciu de peste 11 mln de lei la buget: o asociație patronală, vizată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani
Japonia va continua să susţină domeniul agricol din R. Moldova
BNM și IFC au semnat un Acord de Cooperare în domeniul finanțării durabile
Euro crește, iar dolarul scade ușor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Incendiu de vegetație la Comrat. Patru echipe de salvatori implicate în lupta cu flăcările
VIDEO // Percheziții în capitală. Trei bărbați au fost reținuți într-un dosar privind organizarea ilegală a jocurilor de noroc
Priorități în reforma probațiunii: Inspectoratul Național de Probațiune va fi suplinit cu personal în subdiviziunile teritoriale
Fostul ministru al transporturilor din Rusia a fost găsit decedat. A fost eliberat din funcție în această dimineață
CEC a decis: La Boldurești, Nisporeni, va fi organizată votarea repetată cu aceeași candidați din turul II
Ursula von der Leyen a discutat cu preşedintele american Donald Trump pe tema taxelor vamale
Recomandările salvatorilor, pe timp de caniculă: alcoolul și cafeaua - excluse, limitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Peste 11 mii de persoane, angajate cu sprijinul ANOFM. Ministrul Alexei Buzu: „Ne dorim ca fiecare cetățean să aibă șansa de a munci acasă”
FOTO// Rețeaua de iluminat public din Cahul va fi modernizată până la finele acestui an
Canicula pune în pericol sănătatea animalelor: ANSA cere fermierilor măsuri urgente de protecție