
Cântărețul român Benone Sinulescu s-a stins din viață
Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Cunoscutul cântăreț român de muzică populară și ușoară Benone Sinulescu s-a stins astăzi din viață, la vârsta de 84 de ani, informează MOLDPRES.
Potrivit Agerpres, anunțul a fost făcut de telejurnalista Iuliana Tudor. "S-a stins Benone Sinulescu! O viață ca un cântec! Pentru mine, un Nemuritor! Drum lin, Maestre!", a scris Iuliana Tudor, pe Facebook.
Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău. În 1956, la vârsta de 18 ani a înregistrat la radio piesele: "Străina mamei, străină", "La Lenuța sub cerdac" și "În munții Buzăului". Au urmat concerte în România și în străinătate, cele mai mari succese înregistrându-le cu Ansamblul "Ciocârlia". Împreună cu acesta a susținut turnee la Moscova, la Kiev, precum și la muntele Găina, în fața a peste 150.000 de persoane. Mai târziu, obține un angajament în Orchestra "Barbu Lăutaru" a Filarmonicii de Stat "George Enescu", perioadă în care le-a avut colege de scenă pe Maria Lătărețu, Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreția Ciobanu, pe Ion Cristoreanu ș.a.Ulterior, Benone a creat, împreună cu Irina Loghin, dialogul muzical în folclorul românesc. Dintre dialogurile lor muzicale au avut mare succes: "Azi e nor, mâine-i senin", "Cine bate seara la fereastra mea", "Dă-mi, mândruțo, gura ta", etc. "Nea Beni", așa cum i se mai spunea, a cântat și în fața unor președinți de stat, precum Hrușciov, Brejnev, Gheorghiu-Dej, Ceaușescu și alții. După 1989, începe o colaborare muzicală cu băieții de la "Ro-Mania", având mare succes în muzica etno cu piesele "Radu mamei" și "Crâșmăriță din Buzău", precum și cu editarea altor cântece precum: "Dulce-i vinul", "Lasă-mă să beau", "Hai să ciocnim, paharul plin". A mai colaborat cu trupa K1, Etno, Ho-ra, Double D. În 2002, artistul a scos pe piața muzicală albumul "Roata vieții". Pentru acest album, Benone a primit "Discul de Aur" pentru vânzări, devenind primul cântăreț de muzică populară al cărui videoclip a fost difuzat pe postul MTV.
Începând cu anul 1988, Benone Sinulescu a evoluat de mai multe ori la Chișinău. A colaborat cu Orchestra de muzică populară ”Lăutarii”, Orchestra Fraților Advahov, cu formația ”Milenium” ș.a. Cu ”Milenium” a înregistrat un CD. ” Este o mare pierdere. A fost un artist de excepție. Din păcate, în ultimul timp, ne părăsesc mari valori ale muzicii naționale românești”, a constatat dirijorul și violonistul Vitalie Advahov.
În 1962 Benone Sinulescu a devenit laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor și Studenților de la Helsinki (Finlanda). A fost distins în România cu Medalia Muncii (1963), Ordinul Muncii (1955) Ordinul "Meritul Cultural", clasa a IV-a (1966), Crucea națională Serviciul Credincios, clasa a III-a (2002), „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală” și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004). De-a lungul carierei sale, a lansat 26 de albume muzicale.
Festivalul Tradițiilor Românești revine la Chișinău pe 24 și 25 mai
GALERIE FOTO // Inaugurarea expoziției de fotografii documentare Moldpres – Agerpres „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în premieră la Chișinău, cu un concert de Ziua Europei
Premieră la Naționalul „Mihai Eminescu”.„Doggy” - un spectacol despre adolescenți și realitatea dură
„Grădina de sticlă” ajunge pe scenele din Europa
Nicolae Schițco, omagiat la Biblioteca Națională. Publicistul a lansat trei cărți semnificative
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
Renumita soprană Nelly Miricioiu vine pentru prima dată la Chișinău pentru un masterclass de artă vocală
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Ne dorim ca în Republica Moldova să avem cât mai multe familii care să trăiască în bunăstare”
R. Moldova se alătură eforturilor globale dedicate Zilei Mondiale de Acțiune pentru Climă, marcată pe 15 mai
VIDEO // Igor Grosu: „Ne dorim cât mai multe familii fericite în Republica Moldova”
Republica Moldova sărbătorește Ziua Familiei. Evenimentul este marcat printr-o serie de activități desfășurate în toată țara
Dolarul scade cu 20 de bani, iar euro crește ușor
The Guardian: Europa se pregăteşte pentru o „super duminică” electorală
O femeie a fost accidentată mortal în timp ce traversa neregulamentar o stradă din capitală. Poliția examinează ipoteza unei sinucideri
Ucraina este pregătită pentru orice formă de negocieri pentru a pune capăt războiului, susține Zelenski
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de până la 22 grade Celsius
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru Ucraina, care va încerca judecarea responsabililor pentru invazia lansată în 2022
Republica Moldova își propune să accelereze proiectele investiționale și de sprijin economic cu BERD
Resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate în ultimii ani. „Moldova este mai puternică prin familii fericite și în siguranță”
Rezultatele activității entităților ONU Moldova în anul 2024 și prioritățile curente, discutate la Guvern
Licitațiile pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare
Guvernul a aprobat Foaia de parcurs privind reforma administrației publice: „Acest document garantează că la momentul aderării la UE, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică"
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă