
Rezervația naturală ”Codrii” va fi dezvoltată cu ajutorul Austriei
Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Rezervația naturală ”Codrii” va beneficia de asistență pentru dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor. Activitățile, obiectivele și modalitățile de colaborare între echipa de implementare a proiectului „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor ”și administrația Rezervației naturale ”Codrii” au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru, desfășurată ieri, la sediul rezervației, transmite MOLDPRES.
Participanții la ședință, reprezentanți ai AO EcoContact, ai AO Societatea Ecologică ”Biotica” și ai administrației rezervației naturale ”Codrii” eu evaluat necesitățile stringente ale ariei protejate și au stabilit o listă de acțiuni necesare pentru creșterea capacității ecologice ale acesteia și pentru îmbunătățirea capacității administrației în vederea gestionării eficiente a ariei protejate. Astfel, au fost stabilite activități de împădurire/reconstrucție ecologică, pentru a asigura durabilitatea și adaptarea la schimbările climatice, precum s-a discutat referitor la inițierea lucrărilor de infrastructură în rezervației, în limitele admise de regimul de protecție. „În context, a fost atrasă atenția asupra necesității de conservare și consolidare a muzeului Naturii, care are un rol important în educarea și informarea publicului, patrimoniul acestuia constituind 500 mostre de specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni și insecte. De asemenea, sunt expuse și particularitățile a 23 de cuiburi caracteristice diferitor specii de păsări”, explică EcoContact.
Potrivit sursei citate, un alt obiectiv abordat vizează oferirea suportului juridic, fiscal și informațional pentru integrarea serviciilor ecosistemice la nivel național și local. În acest sens, a fost menționat inițierea procesului de analiză a lacunelor legislative și elaborare proiectului de act normativ în domeniul managementului integrat al ariilor naturale protejate de stat, precum și a fost inițiată evaluarea regulamentele locale existente în comunitățile parte ale ariilor protejate. Totodată, urmează a fi elaborat ghidului pentru administratorii ariei protejate, precum și noi modele de reglementare atât pentru utilizatorii de resurse, comunitățile locale și administrațiile ariilor protejate.
În cadrul ședinței a fost subliniată și importanța informării și educării populației privind necesitatea conservării biodiversității, prevenirea activităților dăunătoare, promovarea educației ecologice, a beneficiilor economice și culturale, precum și responsabilizarea, îmbunătățirea participării comunității în activități de conservare și protecție.
Proiectul „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor” este finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) și implementat de către AO Societatea Ecologică „Biotica” și AO EcoContact. Scopul proiectului vizează creșterea eficienței ariilor protejate în reducerea pierderii biodiversității și de a avea un impact major asupra implementării noii Strategii de Mediu până în 2033 prin îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova.
Ziua Victoriei și Ziua Europei, sărbătorite în Republica Moldova printr-o serie de evenimente
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei
Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o înăsprire masivă a sancțiunilor dacă Putin refuză un armistițiu
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2025: „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările”
Oraşul Vaslui din România găzduieşte, în premieră, expoziția și forumul bilateral de afaceri „Moldova prezintă”
FOTO Întreprindere din raionul Ungheni, apreciată de comisara UE Marta Kos pentru contribuție la economia locală și apropierea Moldovei de standardele europene
Peste 150 de companii vor prezenta la Chișinău inovații pentru dezvoltarea industriei alimentare
Merz, Starmer, Macron și Tusk merg la Kiev şi cer Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile
Centrul Tekwill adună tinerii pasionaţi de robotică la un eveniment dedicat tehnologiei şi inovaţiei
De Ziua Europei, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului Uniunii Europene
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Șefa statului a participat la festivitățile dedicate Zilei Europei și la Festivalul Familiei, organizate la Ungheni
VIDEO // Marta Kos și Cristina Gherasimov au deschis concertul dedicat Zilei Europei la Chișinău: „Cu Moldova, Uniunea Europeană va fi mai bogată”
Fotbal: Anglia, prima națiune care va avea șase reprezentante în Liga Campionilor
VIDEO Guvernul: De Ziua Europei celebrăm pacea, solidaritatea și parcursul european al Republicii Moldova
VIDEO Prim-ministrul Dorin Recean a lansat un video explicativ despre Planul de creștere a Moldovei