
Scăderea apei în Răut nu a fost determinată de activitatea minihidrocentralei de la Brânzenii Noi, afirmă „Apele Moldovei”
Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Monitorizarea din ultimele zile a situaţiei de pe râul Răut a arătat că nivelul apei în acest fluviu este scăzut, la fel ca şi în lacul de acumulare din apropierea oraşului Floreşti, însă această situație nu a fost determinată de minihidrocentrala de la Brânzenii Noi, comunică MOLDPRES cu referire la surse de la Agenţia „Apele Moldovei”.
„Nivelul apei în Răut a scăzut, dar nu în rezultatul activităţii minihidrocentralei din Brânzenii Noi (Teleneşti) care, după cum a fost vehiculat în presă, ar bloca apa. Aici circuitul este în mod tranzitoriu – câtă apă vine în lac, atâta şi se revarsă din lac”, a menţionat pentru MOLDPRES Eugen Zazuleac, specialist principal în Direcţia hidroamelioraţie, monitorizare şi supraveghere de la Agenţia „Apele Moldovei”, care s-a aflat la faţa locului în ultimele zile.
Potrivit specialistului, cu cea mai mare probabilitate „apa a scăzut considerabil din cauza captării ilicite a apei, care este folosită pentru irigarea în amonte de barajul de la Vărvăreuca (Floreşti)”. În context, Eugen Zazuleac a precizat că Agenţia „Apele Moldovei” nu a eliberat limite pentru captarea apei pe râul Răut.
Un alt motiv al reducerii nivelului de apă în Răut, invocat de reprezentantul Agenţiei, este seceta hidrologică care persistă în ultimii trei ani pe teritoriul R. Moldova. „Seceta şi fenomenul schimbărilor climatice a cauzat scăderea cu circa doi metri a nivelului apelor subterane”, a specificat sursa citată.
La rândul său, solicitat de MOLDPRES, Vadim Stângaci, director-adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, a relatat că activitatea minihidrocentralei de la Brânzenii Noi a fost monitorizată în luna aprilie din acest an. „Nu suntem experţi şi nu putem da aprecieri în ceea ce ţine de legătura dintre nivelul apei în Răut şi activitatea minihidrocentralei, însă controalele care ţin de competenţa noastră au arătat că centrala activează fără avizul expertizei ecologice de stat şi fără o evaluare a impactului asupra mediului”, a precizat demnitarul.
Vadim Stângaci a mai precizat că în prezent problema dată este examinată de procuratură care a creat o comisie specială, cu participarea specialiştilor de la Inspectoratul Ecologic, Agenţia „Apele Moldovei”, Academia de Ştiinţe a Moldovei, alte structuri competente, cu investigaţii în teren, şi care urmează să se pronunţe pe marginea situaţiei create.
Răutul este un râu în partea centrală a Republicii Moldova. Este cel mai mare afluent al Nistrului și, totodată, cel mai mare râu care izvorăște și curge integral pe teritoriul Basarabiei. Izvoarele râului se află lângă satul Rediul Mare din raionul Dondușeni, lungimea sa fiind de 286 km. Pe Răut sunt situate orașele Bălți, Florești și Orhei.
(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)
Ziua Victoriei și Ziua Europei, sărbătorite în Republica Moldova printr-o serie de evenimente
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei
Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o înăsprire masivă a sancțiunilor dacă Putin refuză un armistițiu
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2025: „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările”
Oraşul Vaslui din România găzduieşte, în premieră, expoziția și forumul bilateral de afaceri „Moldova prezintă”
FOTO Întreprindere din raionul Ungheni, apreciată de comisara UE Marta Kos pentru contribuție la economia locală și apropierea Moldovei de standardele europene
Peste 150 de companii vor prezenta la Chișinău inovații pentru dezvoltarea industriei alimentare
Merz, Starmer, Macron și Tusk merg la Kiev şi cer Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile
Centrul Tekwill adună tinerii pasionaţi de robotică la un eveniment dedicat tehnologiei şi inovaţiei
De Ziua Europei, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului Uniunii Europene
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Șefa statului a participat la festivitățile dedicate Zilei Europei și la Festivalul Familiei, organizate la Ungheni
VIDEO // Marta Kos și Cristina Gherasimov au deschis concertul dedicat Zilei Europei la Chișinău: „Cu Moldova, Uniunea Europeană va fi mai bogată”
Fotbal: Anglia, prima națiune care va avea șase reprezentante în Liga Campionilor
VIDEO Guvernul: De Ziua Europei celebrăm pacea, solidaritatea și parcursul european al Republicii Moldova
VIDEO Prim-ministrul Dorin Recean a lansat un video explicativ despre Planul de creștere a Moldovei